Ruth Mackenzie opvolger van Audi

Ruth Mackenzie (56) wordt vanaf 2014 de nieuwe artistiek leider van het Holland Festival (HF). Bestuursvoorzitter Martijn Sanders en zakelijk directeur Annet Lekkerkerker kwamen vrijdagmiddag met deze verrassende mededeling tijdens een persbijeenkomst in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

AMSTERDAM - Mackenzie zelf werd hier ook voorgesteld. Vlak daarvoor was het personeel van het HF ingelicht, alsook de subsidiegevers en vaste sponsoren. Voor het eerst in de 66-jarige historie van het festival is de artistiek directeur een vrouw.

Mackenzie volgt Pierre Audi op, die het Holland Festival sinds 2005 leidt. Mackenzie was jarenlang actief in management , programmering en advisering van operahuizen, theaters, festivals en culturele evenementen. Haar laatste grote klus was het directeurschap van het London 2012 Festival, het officiële culturele programma van de Olympische Spelen vorig jaar. Daarvoor was ze directeur van de Schotse Opera, adviseur-programmeur bij het Barbican Centre in Londen en bij de Festwochen in Wenen. Mackenzie werkte ook als adviseur voor de Britse minister van Cultuur, de BBC en Tate.

Op de persconferentie liet bestuursvoorzitter Sanders weten dat de zoektocht naar een nieuwe Holland Festival-leider langdurig en intensief was. In totaal is de sollicitatiecommissie er een half jaar mee bezig geweest en is er niet alleen gezocht in Nederland en België, maar ook in de rest van de wereld. Uiteindelijk werden met twintig kandidaten gesprekken gevoerd.

Mackenzie liet in een korte verklaring weten op dit moment geen inhoudelijke visie op het festival te willen ontvouwen, omdat Pierre Audi nog tot en met de zomer van 2014 artistiek leider is. Ze zei wel dat ze haar nieuwe baan, die ze parttime zal gaan vervullen, ziet 'als een van de mooiste banen in de wereld'. Ze volgt het festival al decennialang en is een groot bewonderaar van Audi, die zij ook een vriend noemde. Of hij haar heeft getipt voor deze baan, liet ze in het midden.

De nieuwe artistiek leider gaat binnenkort een spoedcursus Nederlands volgen bij de nonnen in Vught en op zoek naar een appartement in de hoofdstad - 'liefst aan het water'. Pas in 2014 gaat ze echt in Amsterdam aan de slag. Mackenzie zal wel eerder al worden ingewerkt in het reilen en zeilen van het festival, met name door zakelijk directeur Annet Lekkerkerker.

Nieuwe leider Holland Festival

undefined

Meer over