Volkskrant avondWoensdag 24 juli

Rutger Hauer overleden na kort ziekbed | Tienduizenden reizigers vast op Schiphol | Grote studie: klimaatverandering van nu is écht uniek

Redactie
null Beeld An-Sofie Kesteleyn
Beeld An-Sofie Kesteleyn

Vandaag belangrijk

Rutger Hauer overleden na kort ziekbed, begrafenis heeft al plaatsgevonden
Acteur Rutger Hauer is na een kort ziekbed overleden. Hij was 75 jaar. Hauer overleed vrijdag 19 juli in het Friese Beetsterzwaag. De uitvaart heeft woensdag in besloten kring plaatsgevonden. Dat heeft zijn familie laten weten.

Duidelijker wordt het niet: de klimaatverandering van nu is echt uniek
Twijfelen of de mens het klimaat wel opwarmt, is nu toch echt een achterhoedegevecht geworden. Een reeks nieuwe analyses, gelijktijdig gepubliceerd in Nature en Nature Geoscience, laat geen spaan heel van het argument dat klimaatverandering van alle tijden is en dus ook best een natuurlijke oorzaak kan hebben. De huidige opwarming verloopt namelijk totaal anders.

Boris Johnson betreedt 10 Downing Street met opvallend serieuze speech
Met een klassieke motivatietoespraak voor de deur van 10 Downing Street heeft Boris Johnson woensdagmiddag het Britse premierschap aanvaard. Kort daarvoor was de flamboyante Conservatief, verre nazaat van koning George II, tijdens een opvallend lange audiëntie door koningin Elizabeth gevraagd om een regering te vormen.

Koningin Elizabeth II verwelkomt Boris Johnson op Buckingham Palace. Johnson is de veertiende premier voor de 93-jarige vorstin. Haar eerste was Winston Churchill. Beeld Getty Images  / WPA Pool
Koningin Elizabeth II verwelkomt Boris Johnson op Buckingham Palace. Johnson is de veertiende premier voor de 93-jarige vorstin. Haar eerste was Winston Churchill.Beeld Getty Images / WPA Pool

Hitteblog – Eindhoven neemt hitterecord – voor even – over: 39,3 graden
Nederland maakt zich op voor de tweede hittegolf van het jaar. Woensdag stijgen de temperaturen vermoedelijk in het hele land tot ruim boven de dertig graden. Al het nieuws, tips en onze verhalen rond de hitte verzamelen we voor u in dit blog.

Tienduizenden passagiers gestrand op Schiphol; ook morgen vluchten geannuleerd
Vrijwel alle vliegverkeer van en naar Schiphol ligt sinds woensdagmiddag stil. Tienduizenden passagiers zijn getroffen. De problemen duren zeker tot ver in de avond. Hoogstwaarschijnlijk worden ook donderdag vluchten geschrapt.

Vanavond op televisie

Maar liefst twee films van Martin Scorsese op tv vanavond. Op Canvas kunt u kijken naar het 19de-eeuwse overspeldrama The Age of Innocence (21.05 uur) met Daniel Day-Lewis. Even later begint op Veronica The Departed (22.00 uur) waarin Leonardo DiCaprio als ambitieuze jonge agent in het hedendaagse Boston moet infiltreren in de Iers-Amerikaanse onderwereld geleid door Jack Nicholson in een uitstekende schurkenrol.

Opinie

Vrouwelijk intellect, Wikipedia zoekt u
Online-encyclopedie Wikipedia is een mannenbolwerk. Dus hoog tijd voor een inhaalslag van vrouwen, betoogt Anouk Boone.

Aanraders van de redactie

In Gilze-Rije geen champagne of toeterende auto’s om het warmterecord te vieren
Nederland beleeft de heetste dag sinds 23 augustus 1944. Maar het blijft stil rond het nieuwe record. Niemand staat klaar met champagne, niemand rijdt toeterend door de straten. Velen zitten binnen bij de airco, of zoeken verkoeling in het zwembad.

Recreatiecentrum Linberg Park in Molenschot bij Gilze-Rijen. Beeld Rebecca Fertinel
Recreatiecentrum Linberg Park in Molenschot bij Gilze-Rijen.Beeld Rebecca Fertinel

Ridouan T. zou zich in ‘criminelenentoevluchtsoord’ Dubai bevinden. Wat kan Nederland nu doen?
De meest gezochte crimineel van Nederland zou zich in Dubai bevinden, aldus De Telegraaf woensdag. Het net om Ridouan T. zou zich sluiten.

Podcast #117: hoe gaat Boris Johnson het VK besturen?
Boris Johnson is nu officieel premier van het Verenigd Koninkrijk. Gaat hij met zijn opportunisme het land redden van de afgrond? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid met onze correspondent Patrick van IJzendoorn vanuit Londen.

Slaapexpert geeft advies: hoe kun je het best omgaan met tropische nachten?
Nederland worstelt met de warmte. Tijdens de tropische nachten betekent dat woelen en draaien in bed. Maar stressen werkt averechts, zo waarschuwt psycholoog Barbara Mulder van slaapinstituut Slaapmakend. ‘Het lichaam heeft een natuurlijk herstelmechanisme om verloren slaap in te halen.’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Regisseur Jim Jarmusch over The Dead Don’t Die: ‘Dit is de zwaarste film die ik ooit heb gemaakt’
Hij had longontsteking, het regende continu, en eigenlijk heeft hij een hekel aan zombies. We spraken Jim Jarmusch over zijn nieuwste film The Dead Don’t Die.

Ik wil ook duidelijk omlijnd zijn. Hoe zekerder zou ik me niet voelen als ik een stripfiguur was
Brussel telt veel stripwinkels. En die hebben de etalages volstaan met beeldjes van stripfiguren. Die kleurige figuurtjes brachten Rob van Essen aan het filosoferen: ‘Hoe zekerder zou ik me niet voelen als ik een stripfiguur was, als mijn ongerichte belevenissen zich zouden kunnen transformeren tot duidelijk omkaderde avonturen die je genummerd in de boekenkast kon zetten.’

Meer over