Rustig volwassen

Wellicht de droom van menig vader: een vakantie alleen met zijn 17-jarige dochter. In de zoete Frans-Zweedse coproductie Les grandes personnes is het opmerkelijk genoeg de grootste vanzelfsprekendheid. Jeanne (Anaïs Demoustier) is midden in de zomer jarig en haar vader (Jean-Pierre Darroussin) bezoekt ter gelegenheid daarvan elk jaar een ander land met haar. Geen haar op dochters hoofd die erover piekert daartegen in opstand te komen. Jeanne is de gedroomde dochter, pubertrekken zijn haar vreemd. Welke 17-jarige zou anders met haar vader, een bibliothecaris met metaaldetector, afreizen naar een verlaten Zweeds oord?

Al wacht daar, dat moet gezegd, een zeldzaam idyllisch huis aan zee. Maar - nachtmerrie van elke vakantieganger - de eigenares heeft een fout gemaakt met het boeken, dus bevinden zich al twee vrouwen in het huis, in een omgeving waar geen hotel of camping te vinden is. Er zit weinig anders op dan dat iedereen met de hand over het hart strijkt en de vier het huis delen. Dramatische gevolgen heeft het allemaal niet. Zo gedwee als Jeanne haar vader vergezelt, zo vredig gaan de vier met elkaar om, ondanks de voorstelbare irritaties en ondanks de problemen die ze allemaal hebben. En zo creëert de toen 28-jarige Anna Novion in haar debuutfilm een ideale bedding voor wat uiteindelijk een fijne coming-of-agefilm is over de 17-jarige Jeanne die in één vakantie haar verlegenheid en onvolwassenheid van zich afwerpt.

'De 25-jarige Anaïs Demoustier mag in Nederland nog een volkomen onbekende Franse actrice zijn, in eigen land is ze al rijkelijk gelauwerd. Met Les grandes personnes haalde ze haar eerste van twee Césarnominaties binnen en twee jaar later won ze de Prix Romy Schneider, dé Franse filmprijs voor talentvolle actrices.'

Les grandes personnes (Anne Novion, 2008)

Arte, 20.15-21.35 uur.

Letters to Juliet

(Gary Winick, 2010) In de titel een Julia en als locatie Verona. Dan laat zich enigszins raden waarop we afstevenen. Toch heet hoofdrolspeelster Amanda Seyfried in de film Sophie. Een gevonden brief - bij het Casa di Giulietta met het beroemde balkon - brengt haar in contact met een oudere vrouw die als 15-jarige ooit haar geliefde heeft moeten laten gaan. Ze stemt erin toe op zoek te gaan naar die verdwenen geliefde. Die zoektocht eindigt bepaald niet in het enige romantische hoogtepunt van de film. De mierzoete film wordt gemakkelijk overeind gehouden door een interessante cast. Behalve Amanda Seyfried (die sindsdien snel carrière maakt en dit jaar te zien is in de pornobiopic Lovelace), bestaat die uit onder anderen Vanessa Redgrave en haar (in werkelijkheid) echtgenoot Franco Nero.

RTL 5, 20.30-22.35 uur.

Mona Lisa Smile

(Mike Newell, 2003) Vrouwen in de VS verloren na WOII veel van de vrijheid die ze in de oorlogsjaren hadden gekend, toen hun mannen, vaak ver van huis, met heel andere dingen bezig waren dan hun relatie en het gezinsleven. Katherine Watson (Julia Roberts) is zo'n vrouw. Zij neemt geen genoegen met die nieuwe oude rol. Ze reist in 1953 vanuit het wat meer vrijgevochten zuidwesten naar een elitemeisjesschool in het conservatieve New England, waar de leerlingen voorbeeldig zijn, omdat ze maar één doel hebben: zo snel mogelijk hun school afmaken, trouwen en onder de pannen zijn. Watson, lerares kunstgeschiedenis, gooit haar kont tegen de krib om aan die mentaliteit iets te veranderen. Als haar grootste rivale ontpopt zich rijkeluisdochter Betty, een pittig, tuttig en feeksig type waarmee Kirsten Dunst zich kan uitleven in een voor haar ongebruikelijke rol. Zij en twee andere leerlingen, gespeeld door Julia Stiles en Maggie Gyllenhaal, tillen de film net boven de middelmaat uit.

RTL 5, 22.35-00.50 uur.

undefined

Meer over