Nieuws

Rustig Oud en Nieuw in de meeste Europese hoofdsteden: grote vuurwerkshows afgelast

Op veel plaatsen in Europa is de jaarwisseling rustig verlopen. Er waren nauwelijks ongeregeldheden. Vanwege de pandemie waren er weinig grote festiviteiten. Wel werd in sommige hoofdsteden, zoals in het Griekse Athene, tijdens de jaarwisseling vuurwerk afgestoken. Maar er waren wegens de coronamaatregelen weinig toeschouwers op straat.

Redactie
Ondanks de coronamaatregelen trok in Parijs tijdens de jaarwisseling een menigte naar de Champs-Élysées. Verder bleef het rustig op straat. Beeld AFP
Ondanks de coronamaatregelen trok in Parijs tijdens de jaarwisseling een menigte naar de Champs-Élysées. Verder bleef het rustig op straat.Beeld AFP

In een dorp ten zuidwesten van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en in het Duitse Hennef bij Keulen zijn respectievelijk een 23-jarige en een 37-jarige man om het leven gekomen bij het afsteken van vuurwerk.

In Europese hoofdsteden zoals Parijs, Berlijn en Rome waren alle vieringen vanwege het coronavirus afgelast. In Madrid vonden slechts beperkt festiviteiten plaats. Daar waren zevenduizend mensen welkom op een groot plein, vanwege covid-19 was het aantal bezoekers met zo’n 60 procent teruggebracht. In Engeland, waar nauwelijks maatregelen gelden, waren op straat wel grote mensenmassa’s te zien.

In Frankrijk waren tijdens de nieuwjaarsnacht 95 duizend politieagenten ingezet om te zorgen dat het op straat rustig bleef. Een traditionele vuurwerkshow in het centrum van Parijs werd afgelast, maar ondanks de coronamaatregelen trok een menigte naar de Champs-Élysées. Verder bleef het rustig op straat. In de Franse stad Straatsburg arresteerde de politie twaalf mensen nadat er ongeregeldheden waren uitgebroken. Twee agenten raakten lichtgewond. In de stad gold een avondklok voor jongeren om problemen te voorkomen.

Berlijn

In Berlijn trad de politie op om te voorkomen dat grote groepen mensen samenkwamen. Na middernacht werd het er rustig op straat. De Duitse televisiezender ZDF zond een live oudejaarsprogramma uit vanaf de Brandenburger Tor, maar ook daar waren toeschouwers niet toegestaan.

Omdat in Schotland strenge coronamaatregelen gelden, verwachtten de Schotse autoriteiten dat veel inwoners het nieuwe jaar in Engeland zouden komen vieren. Of dat ook het geval was, is nog onduidelijk. Op beelden was te zien dat er lange rijen stonden voor nachtclubs in het Britse Manchester en dat het op straat in Londen druk was. De geplande vuurwerkshow in de Britse hoofdstad werd afgelast.

België

De Belgische politie pakte in hoofdstad Brussel 129 mensen op. Dat gebeurde onder meer omdat er vuurwerk werd afgestoken terwijl er een vuurwerkverbod gold. In Rome sloot de politie delen van het centrum af nadat relschoppers vuurwerk naar voorbijgangers hadden gegooid. Er raakte niemand gewond.

Festiviteiten waren wel toegestaan in de Kroatische hoofdstad Zagreb, waar duizenden mensen samenkwamen en naar een grote vuurwerkshow keken. Ook in Poolse steden waren veel bezoekers te zien bij lichtshows. In de Russische hoofdstad Moskou was er een vuurwerkshow bij het Rode Plein. Daar kwamen duizenden bezoekers op af.

In de Verenigde Staten is het nieuwe jaar ingeluid met de traditionele ‘ball drop’, het laten zakken van een bal, op Times Square in New York. Ook daar waren veel minder bezoekers toegestaan dan normaal.

Nieuwe burgemeester van New York beëdigd op Times Square

Eric Adams, de nieuwe burgemeester van New York, is ondanks kritiek kort na middernacht (lokale tijd) beëdigd op Times Square, tijdens de traditionele viering van de jaarwisseling. Op beelden is te zien hoe de 15 duizend aanwezigen werden bedolven onder de confetti. Normaal wonen 60 duizend mensen de jaarwisseling bij op Times Square, maar vanwege de coronapandemie werd dat drastisch teruggebracht. Een hoge bestuurder van het stadsdeel Manhattan, Mark Levine, noemde de inauguratie van Adams op Times Square eerder deze week nog onverantwoord. Maar de vorige burgemeester, Bill de Blasio gaf goedkeuring: ‘We moeten laten zien dat we vooruitgaan.’ De zwarte Eric Adams is de 110de burgemeester van New York.