Rustig, intelligent, rijke fantasie: dit is Tarik Z.

Tarik Z., de 19-jarige jongeman die gisteren het NOS-gebouw binnendrong om zendtijd te eisen, staat in zijn omgeving bekend als een rustige, intelligente jongen. Tegelijkertijd is het iemand die 'in complottheorieën gelooft'.

Irene de Zwaan
Still uit de video waarop te zien is dat Tarik Z. meedoet aan de Ice Bucket Challenge. Beeld Facebook
Still uit de video waarop te zien is dat Tarik Z. meedoet aan de Ice Bucket Challenge.Beeld Facebook

In de media sijpelde gisteren al snel informatie naar buiten over de dader, een 19-jarige jongeman die in Zoetermeer is geboren en met zijn Nederlandse moeder en stiefvader op een boerderij tussen Pijnacker en Nootdorp woont. Op deze boerderij zouden palmen worden gekweekt en paarden worden gehouden. Zijn vader is van Egyptische komaf en woont in Nootdorp.

Tarik Z. heeft het gymnasium doorlopen. Het laatste jaar moest hij overdoen. Afgelopen zomer behaalde hij zijn examen. Hij ging vervolgens scheikunde studeren aan de TU Delft.

Een vrouwelijke studente die de introductieweek met Tarik Z. doorliep, beschrijft Tarik Z. tegenover de Volkskrant als een rustige, welbespraakte jongen, die altijd netjes in de kleren was gestoken. 'Hij is heel slim', zegt de vrouw, die anoniem wil blijven. 'Dat merkte je aan de manier waarop hij praatte. Hij dacht duidelijk over dingen na, had overal een mening over.'

Volgens de studente was Tarik sociaal. 'Hij ging goed met de groep om en maakte met iedereen een praatje. Het was gewoon een normale student die vrienden wilde maken.'

Een oud-klasgenoot, die ook op basis van anonimiteit spreekt, beschrijft Tarik Z. tegenover de NOS als 'eigenzinnig'. Iemand die op de middelbare school niet veel vrienden had, maar zich zeker niet afsloot. Hij had een rijke fantasie. 'Hij ging helemaal op in dingen, leefde vaak in zijn eigen wereld. De laatste jaren was hij ook veel bezig met complottheorieën, over vrijmetselarij en New World Order (een theorie over een geheime elite die de wereld bestuurt, red.).'

Studiegenoot Robin Tulp zei gisteren op Radio 1 dat Tarik Z. veel bezig was met politiek en 'hoe bedrijven daar macht op uitoefenen. Maar dat hij echt extremistisch-ideologische denkbeelden had, kon je daar niet uit opmaken.'

Tulp had Tarik Z. de afgelopen drie, vier weken niet op de universiteit gezien. De reden was onbekend.

Hacker?

Tarik Z. gaf zich gisteren in eerste instantie uit als lid van een hackerscollectief. In de brief die hij achterliet in het NOS-pand schrijft hij: 'Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn nog vijf plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in het land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten.'

Die zware explosieven bleken er uiteindelijk niet te zijn, de hackers ook niet.

In een verklaring die hij vandaag heeft afgelegd, heeft hij inmiddels laten weten dat hij 'alleen handelde'. Daarmee bevestigt hij de beeldvorming van een eenling. Zijn daad heeft nadrukkelijk niets met terreur te maken.

Internetjournalist Brenno de Winter, die goed thuis is in de hackersscene, zei gisteren in een reactie tegen persbureau ANP dat de verdachte onmogelijk een hacker kan zijn. 'Hackers hebben een hoge ethiek. Ze zouden nooit iemand een trauma aandoen door met een wapen te zwaaien en weten zelf goed hoe ze een podium moeten vinden', aldus De Winter. 'Daarbij geloven hackers niet in een ouderwets medium als televisie.'

Foto van de inrekening van Tarik Z. in een studio van de NOS. Beeld epa
Foto van de inrekening van Tarik Z. in een studio van de NOS.Beeld epa

Ice Bucket Challenge

Tarik Z. deed vorig jaar, net als duizenden andere mensen, mee aan de Ice Bucket Challenge, een internethype. Het idee: een emmer ijskoud water over jezelf heen gooien, of geld doneren aan een goed doel.

Te zien is hoe een jongeman in zwarte joggingbroek en T-shirt in een keurig onderhouden tuin met een emmer water aan de slag gaat. Niets opmerkelijks, op het eerste oog. Toch ziet de 'challenge' van Tarik Z. er net iets anders uit dan gebruikelijk. Zo nomineert hij 'niemand', zegt hij in de camera. 'Je hoeft niet te nomineren om te doneren.' Nadat hij het water over zich heen heeft gegooid, laat hij zich op het gras neervallen. Zijn lichaam schokt. Een fractie later zien we Tarik Z. in smetteloos wit overhemd met stropdas op bed zitten. Hij maakt zichzelf los van een kastje, waaraan hij met een snoer verbonden zit.

Wat volgt is een persiflage van de film Inception: Tarik die zijn gezicht wast, een ronddraaiend dopje in de wastafel, muziek van Edith Piaf (Non, je ne regrette rien). Even later zit hij op een stoel voor een kanaal, met een koptelefoon op. Het filmpje eindigt met een jongetje dat hem het water in duwt.

De beelden zijn professioneel gemonteerd, mogelijk door zijn broertje of een ander familielid. 'Thanks to Omar for editing', staat er op zijn Facebookpagina.

Tarik Z. gooit een emmer water over zich heen. Beeld Facebook
Tarik Z. gooit een emmer water over zich heen.Beeld Facebook

Vastgehouden in Hilversum

Tarik Z. wordt momenteel vastgehouden op het politiebureau in Hilversum. Hij wordt offcieel verdacht van vrijheidsberoving, illegaal wapenbezit en bedreiging.

Meer over