Rustig begin nieuwe handelsweek, KPN de grootste winnaar

Stemming

Met weinig richtinggevend nieuws begonnen de beurzen in Europa en de VS maandag rustig aan een nieuwe handelsweek.

Indices

De graadmeters schommelden rond de slotkoersen van de van vrijdag. In Amsterdam eindigde de AEX-index van de meest verhandelde fondsen 0,1 procent (0,44 punten) lager op 369,01 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent. De FTSE-index in Londen won 0,1 procent. De graadmeters in Frankfurt en Parijs sloten 0,1 en 0,3 procent lager.De Dow-Jonesindex noteerde een winst van 0,2 procent.

Rente

Europese beleggers hielden de kaarten op de borst, met het oog op de verwachte renteverhoging donderdag. Deskundigen rekenen erop dat de ECB de rente in de eurozone met een kwart procentpunt verhoogt tot 1,25 procent. Een hogere rente kan een rem zetten op de aandelenhandel in de komende maanden, waarschuwden handelaren.

KPN

In de AEX was telecomconcern KPN de grootste winnaar, met een plus van 1,2 procent. De Britse branchegenoot Vodafone maakte maandagochtend bekend dat het zijn belang van 44 procent in het Franse mediabedrijf SFR voor 7,95 miljard euro verkoopt aan het Franse media- en telecomconcern Vivendi. Vodafone verloor in Londen 0,1 procent.

Ajax

Bij de kleinere fondsen viel het aandeel Ajax op. De beurskoers van de Amsterdamse voetbalclub klom bijna 3 procent, op een dag waarop ruim zes keer meer in het fonds werd gehandeld dan gemiddeld. De Vereniging van Effectenbezitters riep Ajax op beleggers snel opheldering te geven over de bestuurscrisis die vorige week is ontstaan.

Pfizer

Op Wall Street noteerde het aandeel van farmagigant Pfizer een winst van 0,4 procent, nadat het concern bekendmaakte dochter Capsugel te verkopen aan de investeringsmaatschappij KKR voor 2,4 miljard dollar (1,7 miljard euro). Het Amerikaanse farmacieconcern zei de opbrengst te willen gebruiken voor het inkopen van eigen aandelen.

undefined

Meer over