Rustig begin Europese handelsweek, VS blijft stabiel

SARS

Europese luchtvaartmaatschappijen waren maandag uit de gratie, door de ontdekking van een nieuwe variant van het SARS-virus in Frankrijk. Volgens analisten zou een wijdverbreide uitbraak van het nieuwe virus op korte termijn de vraag naar vliegreizen sterk kunnen drukken. In de AEX was Air France-KLM de sterkste daler met een verlies van 4 procent. In Londen werd IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, bijna 2 procent minder waard. Lufthansa verloor in Frankfurt ruim 2 procent. In Amerika daalde Delta 1,4 procent.

Stemming

Dat droeg eraan bij dat de Europese beurzen de nieuwe handelsweek rustig begonnen. Beleggers maakten maandag een pas op de plaats na de sterke opmars van vorige week. In Amsterdam sloot de AEX-index nagenoeg onveranderd op 361,12 punten. De Midkap klom 0,2 procent tot 544,71 punten. De beurs in Parijs leverde 0,2 procent in. De DAX-index in Frankfurt eindigde net als de AEX op hetzelfde peil als vrijdag. Londen won 0,1 procent. In New York daalde de Dow Jones 0,2 procent, de Nasdaq steeg 0,1 procent.

Raadselachtig

Uitzendbureau Randstad boekte met een plus van 2,4 procent de grootste winst in de AEX. Een duidelijke oorzaak was er niet. Evenmin aanwijsbare redenen waren er voor de stijging van drukkerij Roto Smeets. Het aandeel klom 22 procent. Woensdag publiceert het de resultaten van het eerste kwartaal.

Heineken

Bierbrouwer Heineken heeft in Myanmar, het voormalige Birma, een joint venture gesloten met de lokale brouwer ABC (Alliance Brewery Company) om er zijn bieren te gaan produceren en verkopen.

ICT Automatisering

Onder de kleinere fondsen won ICT Automatisering meer dan 8 procent. Het Barendrechtse bedrijf heeft een partnerschap gesloten met Siemens, waardoor het bedrijf kan optreden als dienstverlener voor een softwaresysteem van het Duitse industriële conglomeraat.

Commerzbank

In Frankfurt zakte Commerzbank bijna 5 procent. De op een na grootste bank van Duitsland gaat volgens de krant Handelsblatt deze week nieuwe aandelen in de markt zetten, als onderdeel van een kapitaalverhoging van 2,5 miljard euro.

undefined

Meer over