Rust keert terug na Amerikaanse ingreep

FED Een verrassing uit Amerika heeft de Europese beurzen goed gedaan. Geen handelaar durfde te hopen op zo’n grote renteverlaging....

AEX Beleggers reageerden duidelijk enthousiast. In Amsterdam sloot de AEX-index 2,6 procent hoger op 433,27 punten. De Midkap-index kreeg er zelfs 5,7 procent bij, op 561,1 punten. De beurzen in Parijs en Londen boekten een winst van respectievelijk 2,1 procent en 2,9 procent. Alleen Duitse beleggers waren terughoudender. De beurs in Frankfurt sloot met een verlies van 0,3 procent.

FINANCIËLE SECTOR Vooral de financiële sector deed het dinsdag goed op de beurs. Kreeg het aandeel ING maandag nog een klap van 10 procent naar beneden, dinsdag won ING weer 3,6 procent terug. In de kredietcrisis krijgen vooral banken de klappen. Een medicijn dat de crisis bestrijdt, is daarom automatisch ook vooral goed voor aandelen als ING, Fortis (plus 3,8 procent en Aegon (plus 4,6 procent).

UNILEVER Het voedingsmiddelenconcern Unilever won ook. Voor de renteverlaging was Unilever nog een van de sterkste dalers. Een recessie in de VS treft een multinational als Unilever hard, is de redenering. Met een lagere rente kunnen Amerikanen weer meer uitgeven en dus sloot Unilever uiteindelijk met 2,2 procent winst.

RANDSTAD Het uitzendbedrijf Randstad bleef wel kwakkelen. Het verlies aan het eind van de dag was 2,8 procent lager. Uitzendorganisaties voelen over het algemeen een economische neergang als eerste. Branchegenoot Vedior, die Randstad spoedig hoopt over te nemen, verloor 0,4 procent.

Ahold Het supermarktconcern Ahold won 5,7 procent. Het supermarktconcern overweegt om zijn meerderheidsbelang in branchegenoot Schuitema te verkopen aan de investeringsmaatschappij CVC Capital Partners.

BNP Paribas verhoogde zijn beleggingsadvies voor het fonds. Toeleverancier van de olie-industrie SBM Offshore was met een plus van 10,8 procent de koploper.

Meer over