Russische tv opent aanval: 'Oppositieleider Navalny werkt voor CIA'

Rossija-1, het belangrijkste Russische televisiekanaal, heeft de aanval geopend op de Russische oppositieleider en corruptiebestrijder Aleksej Navalny. De zender vertoonde zondag een documentaire die moest aantonen dat Navalny voor de Amerikaanse geheime dienst CIA werkt. Als agent voor de CIA zou hij honderdduizenden dollars hebben ontvangen voor het 'ondermijnen van het politieke en constitutionele bestel in Rusland'.

Bert Lanting
De Russische oppositieleider en corruptiebestrijder Alexei Navalny wordt er van beschuldigd voor de CIA te werken. Beeld afp
De Russische oppositieleider en corruptiebestrijder Alexei Navalny wordt er van beschuldigd voor de CIA te werken.Beeld afp

Via het vroegere hoofd van de beveiliging van de inmiddels overleden Russische olie- en mediatycoon Boris Berezovski zou de zender de hand hebben weten te leggen op honderdduizenden documenten en e-mails tussen de CIA en Navalny. De getoonde documenten wekken de nodige twijfel: ze zitten vol taalfouten in het Engels, vooral als het gaat om het gebruik van lidwoorden. (Het Russisch kent geen lidwoorden.) Verdacht is ook dat de documenten wat opmaak en lettertype betreft exact overeenkomen, ook al stammen sommige uit 1995 en andere uit 2007.

Codenaam 'Freedom'

Navalny publiceert regelmatig over de overheidscorruptie onder president Poetin. Volgens de Russische televisie zou hij dat doen in opdracht van de Amerikaanse CIA. Navalny zou onder de codenaam 'Freedom' samenwerken met Bill Browder, een Amerikaan die een van de grootste beleggingsfondsen in Rusland beheerde, tot hij in 2006 problemen kreeg met de Russische autoriteiten. Browder beschuldigde ambtenaren van de belastingdienst van een megafraude, maar de Russische autoriteiten keerden de beschuldiging om en arresteerden Browders advocaat Sergej Magnitski wegens belastingontduiking.

Magnitski kwam in 2009 in de gevangenis om. Volgens Browder was hij mishandeld en had de gevangenisleiding geweigerd artsen bij hem toe te laten. Maar volgens het televisieprogramma maakte alles deel uit van een plan van Browder en Navalny om de Russische autoriteiten zwart te maken. In een notitie voor de chef van de CIA rapporteert 'V. Plame', inderdaad de naam van iemand die voor de geheime dienst heeft gewerkt, dat Navalny via zijn contacten bij de gevangenisdienst had geregeld dat Magnitski geen medische hulp zou krijgen.

Geld om Poetin zwart te maken

Navalny zou zijn Amerikaanse opdrachtgevers 300 duizend dollar hebben gekregen om na de dood van Magnitski met de hulp van bloggers op het internet een campagne tegen het Kremlin te beginnen. Ook zou hij de namen hebben geleverd van Russische functionarissen die in verband met het schandaal door de VS op een sanctielijst werden geplaatst. Navalny zou ook dertienduizend dollar hebben gekregen om medewerkers van president Poetin zwart te maken en van corruptie te bechuldigen. Een deel van dat geld zou zijn overgemaakt via de Moskouse Helsinki Groep, de oudste mensenrechtenorganisatie in Rusland.

Browder zou al in 1995 door de CIA zijn benaderd voor de CIA-operatie, die volgens de Russische tv de codenaam Quake kreeg. De operatie maakte volgens de documentaire weer deel uit van een veel ouder plan van de CIA om de Sovjet-Unie te destabiliseren en de hand te leggen om de rijkdommen van het land.

Op Twitter dreven Russen de spot met de knullig vervalste documenten. Maar sommige uitten ook hun zorgen dat de tv-documentaire het opstapje zal worden voor een nieuw proces tegen de oppositieleider die al verscheidene malen voor de rechter heeft moeten verschijnen. Ook voor de Moskouse Helsinki Groep zijn de beschuldigingen onheilspellend. Onder Poetin zijn al verscheidene actiegroepen verboden, omdat zij voor het buitenland zouden werken.

Navalny publiceert regelmatig over de overheidscorruptie onder president Poetin. Volgens de Russische televisie zou hij dat doen in opdracht van de Amerikaanse CIA. Beeld epa
Navalny publiceert regelmatig over de overheidscorruptie onder president Poetin. Volgens de Russische televisie zou hij dat doen in opdracht van de Amerikaanse CIA.Beeld epa

Vermoord, opgepakt of anderszins kaltgestellt: de oppositie tegen Poetin is zelden een fraai lot beschoren. Wie is er nog over van de harde kern? Kijk hier voor een overzicht (+).

Meer over