NieuwsRussische premier

Russische premier ligt met coronakoorts in het ziekenhuis

In Rusland is covid-19 doorgedrongen tot binnen de muren van het Kremlin. Premier Michaïl Misjoestin is opgenomen met het virus en volgens zakenkrant Kommersant zijn ook andere leden van de regering besmet.

Premier Misjoestin en president Poetin in een onderonsje tijdens de kranslegging bij het Graf van de Onbekende Soldaat in februari van dit jaar. Beeld EPA
Premier Misjoestin en president Poetin in een onderonsje tijdens de kranslegging bij het Graf van de Onbekende Soldaat in februari van dit jaar.Beeld EPA

De besmettingen binnen de ploeg van president Poetin tonen hoe weinig greep de regering nog heeft op het virus. Het aantal bevestigde gevallen passeerde donderdag de 100 duizend en stijgt dagelijks met recordaantallen. Vooral de verspreiding in provincies met verouderde ziekenhuizen leidt tot zorgen.

Poetin gaf deze week toe dat Rusland met ‘een heel ingewikkelde situatie’ kampt en bevestigde de grote tekorten aan beschermingsmiddelen voor medisch personeel. Hij verlengde Ruslands strenge lockdown (mensen moeten toestemming aanvragen voor bijna alle verplaatsingen) tot 11 mei en ging over tot uitstel van Overwinningsdag, de belangrijkste feestdag van het jaar. Sombere voorspellingen van andere bestuurders suggereren dat er binnen de Russische autoriteiten steeds meer ruimte is om de werkelijke ernst van de situatie te erkennen.

Zo zei Sergej Sobjanin, de burgemeester van Moskou, deze week dat de virusgolf in de hoofdstad ‘in het beste geval op een kwart is’. Hij gaf opdracht om een winkelcentrum en een patriottisch pretpark om te bouwen tot tijdelijke ziekenzalen. Laboratoria stelden dat hun testen een betrouwbaarheidspercentage van slechts 70 hebben. Sommige ziekenhuizen begonnen daarom met het openbaren van statistieken over patiënten die negatief testten voor covid-19, maar wel met longontsteking kampen.

Het wegvallen van premier Misjoestin komt dus op een kritiek moment. Poetin hoopte juist op Misjoestin te kunnen vertrouwen als crisismanager, zodat hij zelf afstand kon houden tot het overbrengen van slecht nieuws aan de bevolking. Hij had de voormalige belastingbaas in januari onverwachts benoemd tot premier, nu ligt Misjoestin (54) met hoge koorts in een Moskous ziekenhuis. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door vicepremier Andrej Belousov, een econoom die altijd een rol op de achtergrond verkozen heeft.

Hij zal allereerst moeten zorgen voor versterkingen in ziekenhuizen. De sterfte onder medisch personeel lijkt bijzonder hoog in Rusland. Uit wantrouwen over de officiële statistieken houden artsen op internet zelf een lijst bij met slachtoffers onder collega’s. Vrijdagmiddag stonden er 78 overleden artsen en verplegers op de lijst – relatief veel vergeleken bij Ruslands officiële dodenaantal van 1.169.

De regering probeert de tekorten op te vullen door geneeskundestudenten te mobiliseren. Moskous burgemeester beloofde studenten een spoedcursus en een maandsalaris van 100 duizend roebel (1.200 euro), twee keer zoveel als het salaris van een beginnend arts in normale tijden.

Niet-werkdagen

Poetin en zijn regering moeten ondertussen een economische ramp zien te voorkomen. Naast de gevolgen van de lockdown zorgen historisch lage olieprijzen voor grote druk op de overheidsfinanciën. Tot nu toe reserveerde Poetin steunpakketten vooral voor grote staatsbedrijven. Kleine en middelgrote bedrijven moeten werknemers gewoon doorbetalen tijdens de ‘niet-werkdagen’ die Poetin afkondigde en krijgen maar 25 procent van de loonkosten vergoed door de overheid. Moskous grootste koffieketen Sjokoladnitsa heeft al aangekondigd de helft van de filialen niet meer te openen na de lockdown.

De kritiek op Poetins beleid groeit. Een petitie van oppositieleider Aleksej Navalny om overheidsreserves uit te keren aan de bevolking kreeg 1,2 miljoen handtekeningen. Ook op sociale media sloeg Navalny deze week ook al de trom met een documentaire over het vastgoed van de vaste medisch specialist van de staatstv (ze heeft in New York bijvoorbeeld een paleisje en penthouse), die betaald wordt met belastinggeld en het virus afdeed als een griepje.

Ook Poetins populariteitscijfers daalden deze week tot het laagste niveau sinds 2013. Poetin zit nog altijd stevig in het zadel, maar moet een streep zetten door zijn plannen om snel een grondwetsherziening door te voeren die het mogelijk maakt om tot 2036 president te blijven. Het door hem beloofde referendum belooft nu een minder te voorspellen uitslag te krijgen.

Meer over