Russische piloot: we hebben geen waarschuwing gehad

'We hebben geen zichtbare en geen radiowaarschuwingen gehad', aldus de Russische piloot die in het vliegtuig zat dat gisteren door de Turkse luchtmacht werd neergehaald. Hij zei dit tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

Demonstranten bij de Turkse ambassade in Moskou Beeld anp
Demonstranten bij de Turkse ambassade in MoskouBeeld anp

Twee Turkse F16's schoten gisteren een Russisch gevechtsvliegtuig neer bij de Syrische grens. Daarbij kwam een van de twee piloten om het leven. Turkije noemde actie gerechtvaardigd omdat het Russische vliegtuig het Turkse luchtruim geschonden zou hebben. Volgens de overlevende piloot is het 'onmogelijk' dat ze door Turks luchtruim zijn gevlogen. Hij kent het gebied naar eigen zeggen 'als zijn broekzak'.

De Russische president Poetin ontkende eerder al dat de Russische vliegtuigen door Turks luchtruim vlogen. Hij stelt dat het neerhalen 'serieuze consequenties zal hebben voor de relatie tussen Turkije en Rusland'. Hij noemde het 'een dolkstoot in de rug'. 'Het vliegtuig vloog boven Syrië en vormde voor niemand een bedreiging.'

De Turkse premier Davutoglu verdedigde de actie. Hij zei: 'Turkije heeft het recht om deze maatregel te nemen wanneer landsgrenzen worden geschonden.' De premier benadrukte dat het neerhalen niet is bedoeld als 'aanval tegen een buitenlandse entiteit'.

De Russische president Poetin Beeld anp
De Russische president PoetinBeeld anp

Gezamenlijk front

Lees ook de analyse: droom van gezamenlijk front tegen IS spat uiteen. (+)

Meer over