Russische Nachtwolven rollen Duitsland binnen

Leden van de Russische motorclub Nachtwolven zijn in Duitsland aangekomen. Ze zijn via Oostenrijk het land binnengereden, zo meldden Duitse media vandaag.

De leider van de motorclub Nachtwolven in Sint Petersburg. Beeld afp
De leider van de motorclub Nachtwolven in Sint Petersburg.Beeld afp

Het zou gaan om maximaal tien leden van de club die bij Bad Reichenhall de grens overstaken. Volgens de Russische ambassadeur in Oostenrijk gaat het gezelschap richting München voor een tussenstop.

Uiteindelijk willen de Nachtwolven hun reis op 9 mei beëindigen in Berlijn. Op die dag is het 70 jaar geleden dat volgens de Russen de Tweede Wereldoorlog eindigde met de zege van het Rode leger op de Duitse strijdkrachten. In Duitsland en het Westen wordt 8 mei aangehouden, de dag dat de Duitsers de capitulatie ondertekenden. De Duitse autoriteiten willen niet dat de Nachtwolven naar Berlijn gaan.

Omstreden

De motorclub wilde aanvankelijk via Polen naar Berlijn rijden. Polen weigerde hen echter de toegang. De tocht is omstreden, omdat de Nachtwolven een nationalistische club is waarvan de leider een vriend is van de Russische president Vladimir Poetin. Westerse landen zien de reis door Europa, waarmee ze de zegetocht van het Rode Leger in de oorlog symbolisch nadoen, als een provocatie.

De motorrijders zijn via Slowakije en Tsjechië naar Oostenrijk gereden. Ze willen maandag een bezoek brengen aan voormalig concentratiekamp Dachau. De Russen hebben van Duitsland een visum gekregen. Van enkelen is dat om veiligheidsredenen weer ingetrokken.

Meer over