Russische mediamagnaat Michail Lesin dood in Washington

De voormalige Russische minister en media-adviseur Michail Lesin is donderdag op 57-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de Russische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Michail Lesin in 2002 Beeld reuters
Michail Lesin in 2002Beeld reuters

Lesin werd gevonden in een hotelkamer in Washington. Hij was een voormalig medewerker van de Russische president Poetin en hielp met het opzetten van de Engelstalige nieuwsservice Russia Today (RT). De nieuwszender meldt op de website dat Lesin is overleden aan een hartaanval.

President Vladimir Poetin heeft zijn medeleven aan Lesins familie betuigd. 'De president heeft diepe waardering voor Lesins inspanningen voor de moderne Russische massamedia', aldus een woordvoerder van het Kremlin. In 2009 werd de adviseur nog door president Dmitri Medvedev ontslagen omdat hij misbruik van zijn functie zou hebben gemaakt.

Lesin werd in 2004 onder Poetin media-adviseur. Hij bezette daarvoor belangrijke posten onder Poetins voorganger, Boris Jeltsin. In oktober 2013 werd hij het hoofd van Gazprom-Media. Die functie legde hij in januari 2015 neer vanwege familieomstandigheden. Lesin is daarnaast oprichter van nieuwszender RT.

Meer over