Russische maffia is dol op Costa del Sol van Jesus Gil

De Russische maffia is gek op de Costa del Sol. Zo gek dat de bazen zich niet beperken tot een luxe vakantie in Marbella, maar zich daar vestigen om te genieten van het goede leven en te smijten met het geld dat zij in eigen land illegaal hebben vergaard....

De arrestatie van een tiental Russen vorige maand heeft de Spaanse politie een beter inzicht verschaft in de werkwijze van de bendes. Het geld dat zij op grote schaal investeren in onroerend goed, komt pas na een lange omweg op de plaats van bestemming: via bankrekeningen in de Verenigde Staten, Zwitserland, België en Hongkong bereikt het Gibraltar. Daar wordt het geïnvesteerd in gefingeerde bedrijven die aan de Spaanse kust driftig panden aankopen.

Een van de grote vissen die de politie binnenhaalde, is Alexander Sigarev. Een ex-bankier die in Rusland wordt gezocht als het brein achter het frauduleuze faillissement van de Novbisness-bank in 1997. Hoeveel Sigarev zelf wijzer is geworden van de operatie is niet duidelijk. Zeker is dat destijds een bedrag van 73 miljoen dollar is verdwenen naar bankrekeningen in het buitenland.

Sigarev liet het de laatste jaren bijzonder breed hangen. Hij schafte zich in Marbella een villa in Andalusische stijl aan voor 5 miljoen gulden. Hij houdt van varen, dus kocht hij een jacht van 3 miljoen, de onder de vlag van Gibraltar geregistreerde Joselle. Die ligt nu afgemeerd in de haven Puerto Banus, Europa's hoofdstad van het zwarte geld. En Sigarev liet zich in zijn eigen Rolls rondrijden door Marbella op weg naar zijn favoriete plek, het casino.

Zijn ostentatieve levenswijze viel niet direct uit de toon in Marbella. De stad van burgemeester-bouwondernemer-politicus Jesus Gil heeft een reputatie hoog te houden wanneer het gaat om inwoners die zwemmen in het geld. Internationale wapenhandelaren en drugsdealers voelen zich thuis in de badplaats, waar niemand, laat staan de burgemeester, vragen stelt over de herkomst van hun fortuinen.

Maar zoals de belastingdienst er ooit verantwoordelijk voor was dat Al Capone voor de bijl ging, zo is ook Alexander Sigarev door toedoen van een handvol dorre ambtenaren tegen de lamp gelopen. De Bank van Spanje kreeg bedenkingen tegen de financiële transacties van de Rus, tegen de enorme bedragen die met regelmaat op zijn Spaanse bankrekeningen werden gestort.

De bank schreef hem een brief: of hij soms eigenaar was van het bedrijf Mattland, geregistreerd in Gibraltar? Waarom maakte dat bedrijf zoveel geld naar zijn rekeningen over? Had hij soms economische activiteiten in Spanje? En zo ja, waarom betaalde hij daar dan geen belasting over? Vrijwel op hetzelfde moment kreeg de Spaanse politie een verzoek van de Russische collega's om de hoofdverdachte in de zwendel van de Novbisness-bank op te sporen.

De politie begon Sigarevs telefoongesprekken af te luisteren, en die van diens buurman in Marbella, Leonid Terekjov, van wie inmiddels duidelijk is dat hij een van de leiders is van de Medvedkovo, een van de gewelddadigste clans van Moskou.

Uit de afgeluisterde gesprekken bleek dat Sigarev grote bedragen betaalde aan Terekjov in ruil voor diens bescherming: 'Honderdduizend dollar om Sigarev te beschermen? Dat geld heb ik in een seconde bij hem los', aldus Terekjov in een telefoongesprek.

Maar de verhouding tussen de twee was danig verslechterd, en toen Sigarev aangaf dat hij door de Bank van Spanje in het nauw was gebracht en erover dacht Spanje te ontvluchten, trof Terekjov voorbereidingen om hem uit de weg te ruimen. Voor het zo ver kwam, arresteerde de Spaanse politie het tweetal, samen met acht andere Russen.

Afrekeningen in het criminele milieu zijn aan de Costa del Sol geen uitzondering. Vorig jaar werd de Russische maffiabaas Roman Froemson in zijn huis in Marbella doodgeschoten. Twee jaar eerder werd een Russisch echtpaar met hun zevenjarige dochter om het leven gebracht door een Russische huurmoordenaar. Sindsdien twijfelt niemand er meer aan dat de Russische maffia het voorbeeld van misdaadgildes uit andere landen heeft gevolgd en de Costa del Sol als pleisterplaats heeft uitgekozen.

Meer over