Russische kater na Krim-annexatie: economie op de rand van recessie

Gewone Russen op de Krim beginnen de economische gevolgen van de Russische annexatie langzamerhand te voelen. De Russische regering is van plan om miljarden uit te trekken om het schiereiland weer op de been te helpen. Ook het toerisme op de Krim kent een enorme terugval.

Redactie
Russische toeristen bij het strand aan de Zwarte Zee. Beeld ap
Russische toeristen bij het strand aan de Zwarte Zee.Beeld ap

Nadat president Poetin eerder dit jaar het schiereiland Krim live op televisie annexeerde, bereikte de Russische nationale trots een piek die in decennia niet gezien was. Mede dankzij de triomfantelijke staatsmedia die erin slaagden een positief gevoel te creëren, is het tevredenheidscijfer over de Russische president gestegen tot 86 procent.

Economische gevolgen
De grote economische gevolgen van de 'hereniging' met de Krim worden echter pijnlijk voelbaar. De economie van de Krim, die afhankelijk was van jaarlijkse giften uit Kiev - goed voor meer dan 880 miljoen euro - wordt sterk afgeremd. Sinds de invoering van de roebel zijn de prijzen er met meer dan 30 procent gestegen. Op heel het eiland zijn er nog maar 56 geldautomaten die Mastercard en Visa aanvaarden, laat het Russische Federaal Agentschap voor Toerisme weten.

In een poging het toerisme een boost te geven, liet Poetin de prijs voor een retourtje Moskou-Krim verlagen van 280 euro naar 160 euro. Er worden ook gesubsidieerde treinkaarten aangeboden. Sommige Russische werkgevers moedigen hun personeel zelfs aan om een dagloon af te staan, ten behoeve van de Krimse economie.

Maar de hoop dat Russische toeristen hun toevlucht zouden nemen naar de prachtige bergen en paradijselijke stranden aan de Zwarte Zee, blijkt voorlopig ijdel. In de eerste helft van dit jaar kende het aantal toeristen een terugval van 35 procent. Oekraïense toeristen vervangen lijkt moeilijker dan gedacht. Al is één van de redenen voor het teruglopende toerisme wellicht dat de wegen en treinroutes die Russische toeristen zouden moeten nemen, door het oosten van Oekraïne lopen. Daar hebben de hevige gevechten tussen pro-Russische separatisten en de regering al meer dan 400 levens geëist.

13,3 miljard euro investeren in Krim
Lyudmila Zaitseva runt een klein reisbureau in Eupatoria, in het zuiden van de Krim. Aan de Europese radiozender Radio Free Europe/Radio Liberty vertelde ze dat de laatste keer dat de stranden zo leeg waren dateert van de jaren 70. 'Toen was er een cholera-epidemie.'

De Russische regering liet deze maand weten dat ze tussen nu en 2020 620 miljard roebel (13,3 miljard euro) zal investeren in de Krim en haar grootste stad Sebastopol. Ook de kosten van een nieuwe brug over de Straat van Kertsj, die het zuiden van Rusland met de Krim zal verbinden, zijn niet gering. Ze worden geraamd op 3,1 miljard euro, drie keer zo veel als de kosten die in maart geschat werden.

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld ap
De Russische president Vladimir Poetin.Beeld ap
Een muurschildering van Poetin op een gebouw in Sebastopol. Beeld afp
Een muurschildering van Poetin op een gebouw in Sebastopol.Beeld afp

Russische economie op rand van recessie
Internationale sancties die gelinkt zijn aan de annexatie (die door de meeste VN-lidstaten veroordeeld werd) en aan de steun die Rusland geeft aan de rebellen in het oosten van Oekraïne, eisen ook hun tol van de Russische economie. Die staat op de rand van een recessie.

In een recent interview noemt Sergei Ryabkov, de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken, de opgelegde economische sancties 'een nieuw aanvalswapen'. De huidige kapitaalvlucht is sinds de financiële crisis van 2008 niet meer voorgekomen. Nu buitenlandse investeringen langzaam maar zeker drooggelegd worden, moet de regering haar reserves gaan gebruiken. Rusland liet onlangs weten een aandeel in het olie-overheidsbedrijf Rosneft te verkopen, om een deel van de kosten te dekken die nodig zijn om de Krim te ontwikkelen.

Een Oekraïense jongen loopt langs tenten in een vluchtelingenkamp in Simferopol op de Krim. Beeld epa
Een Oekraïense jongen loopt langs tenten in een vluchtelingenkamp in Simferopol op de Krim.Beeld epa
Meer over