'Russische huurlingen vochten mee met Serviërs'

Russische huurlingen hebben in Kosovo zij aan zij gevochten met de Servische strijdkrachten. Dat heeft woordvoerder Kenneth Bacon van het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag verklaard....

'Wij weten met zekerheid dat Russen hebben meegedaan. Wij geloven dat Russische vrijwilligers en huurlingen hebben meegewerkt met paramilitaire eenheden en andere Servische troepen', aldus Bacon.

Hij bevestigde daarmee artikelen in de kranten Newsday en The Guardian, waarin ooggetuigen melden dat tientallen Russische huurlingen hebben deelgenomen aan moordpartijen onder etnische Albanezen. Ook zouden de Russen hebben geholpen Albanese dorpen en stadjes in de regio Prizren in Zuid-Kosovo te verwoesten.

Door de wandaden van de Russische huurlingen zal de stationering van Russische KFOR-militairen de spanningen in Kosovo vergroten.

Volgens Bacon zullen de eventuele wandaden van de Russische huurlingen, die vermoedelijk als een speciale politie-eenheid ressorteerden onder het ministerie van Binnenlandse Zaken in Belgrado, worden onderzocht door het Joegslavië-Tribunaal.

Newsday meldde ook dat Duitse KFOR-militairen vorige week week zestig Russische huurlingen hadden aangetroffen. KFOR zou hen hebben gelast Kosovo onmiddellijk te verlaten.

Het contingent Russische soldaten zal zich wellicht vrijdag al bij KFOR in Kosovo voegen. Dat heeft de Russische minister van Defensie Igor Sergejev woensdag volgens het persbureau Interfax gezegd. Als het Russische Hogerhuis de inzet van de Russische troepen goedkeurt, zullen de soldaten vrijwel onmiddellijk beschikbaar zijn.

Het Hogerhuis begint vrijdagochtend te debatteren over de vredesmacht. De soldaten zullen onder Russisch commando staan, maar de Russen zullen wel samenwerken met NAVO-commandanten in de sectoren waar de VS, Frankrijk, Duitsland en Nederland de dienst uitmaken.

Meer over