Russische hacker onthult namens geheime dienst Clinton te hebben gehackt - is dit de smoking gun?

Is dit de smoking gun, hét bewijs dat de Russische geheime dienst achter de computerinbraken bij de Amerikaanse Democraten zat? Of is het een poging van een cybercrimineel zijn straatje schoon te vegen?

Bert Lanting
null Beeld reuters
Beeld reuters

Een Russische hacker blijkt eerder dit jaar tegenover een Russische rechter te hebben bekend dat hij in opdracht van de FSB, de geheime dienst, had ingebroken in de computers van Hillary Clinton en het DNC, het bestuur van de Democratische partij. De hacker, Konstantin Kozlovski, werd vorig jaar zomer samen met enkele andere leden van het hackerscollectief Lurk gearresteerd op verdenking van het hacken van een aantal banken.

Tegenover de rechter verklaarde hij afgelopen augustus dat hij al jaren met de FSB samenwerkt en in opdracht van deze dienst zou hebben ingebroken bij de Democraten en enkele Amerikaanse defensiebedrijven. 'Als ik ergens schuldig aan ben, dan is het dat ik voor de staat werkte', zei Kozlovski tijdens de zitting waarop het over het verlengen van zijn voorarrest ging. 'Nu zitten we in de gevangenis. Het doet me pijn dat mensen van de FSB zo met ons omgaan'.

Het nieuws van Kozlovski's opmerkelijke bekentenis werd gisteren door de onafhankelijke Russische nieuwssite The Bell wereldkundig gemaakt, nadat een bandopname van de zitting onlangs op de Facebookpagina van Kozlovski was opgedoken. De hacker, die in een gevangenis in Moskou zit, zegt dat hij werd aangestuurd door een FSB-agent met de schuilnaam Ilja. Volgens Kozlovski zou dat Dmitri Dokoetsjajev zijn, een majoor van de FSB. Maar het is ook mogelijk dat Kozlovski het verhaal heeft verzonnen om zich voor te doen als een brave dienaar van de Russische staat.

Dokoetsjajev komt zelf ook uit het hackerswereldje. Enkele jaren geleden begon hij voor de FSB te werken, waarschijnlijk om te voorkomen dat hij voor de rechter zou worden gesleept wegens computerinbraken. Eind vorig jaar werd hij opeens gearresteerd, samen met zijn baas Sergej Michajlov, de chef van de cybercrime-afdeling van de FSB. Ook werd een vroegere medewerker van het cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab, Roeslan Stojanov, opgepakt.

Het gebouw van de FSB in Moskou. Beeld epa
Het gebouw van de FSB in Moskou.Beeld epa

Volgens Russische media worden de drie beschuldigd van landverraad. Zij zouden de Amerikanen informatie hebben doorgespeeld over de Russische hacks en de pogingen de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Anderen beweren dat ze zijn opgepakt omdat ze smeergeld van buitenlandse inlichtingendiensten hebben aangenomen in ruil voor informatie over criminele hackers die vanuit Rusland banken en bedrijven in het buitenland beroven. Bij Michajlov in huis zouden de autoriteiten volgens de Kremlingezinde tv-zender Life 12 miljoen dollar hebben gevonden.

Het is bekend dat Michajlov namens de FSB contacten onderhield met buitenlandse diensten, waaronder de Nederlandse politie, over cybercriminelen. Dokoetsjajev werd eerder dit jaar door de Amerikaanse justitie aangeklaagd wegens het hacken van Yahoo, waarbij in 2014 de gegevens van een half miljard gebruikers van de dienst werden ontvreemd. Een Russisch-Canadese hacker die voor die inbraak was ingehuurd door de FSB, heeft inmiddels tegenover een Canadese rechtbank bekend.

In welke mate probeerde Rusland invloed uit te oefenen op de Amerikaanse verkiezingen? Bekijk de tijdlijn hieronder.

Whodunnit: wie hackte de Democratische Partij?
Ruim veertig jaar na het Watergate-schandaal hebben de Democraten weer te maken met een inbraak, een digitale ditmaal. Dinsdag werd bekend dat hackers een jaar lang toegang hebben gehad tot de computers, email en chatgesprekken van leden van de Democratische Partijtop.

Hoe Nederland een hoofdrol speelde bij het opsporen van een Russische internetcrimineel (en die toch op vrije voeten bleef)
Om cybercriminelen te vangen, werkt Nederland nauw samen met Rusland, het hackersland bij uitstek. Een uiterst ongemakkelijke samenwerking, blijkt uit de jacht op Jevgeni Bogatsjov.

En als je liever naar dit verhaal luistert, dan kan dat ook.

'Iemand probeert mij een kunstje te flikken'
De Rus Aleksej Gubarev wordt genoemd in het explosieve rapport over Donald Trump. Met medewerkers van Trump zou hij tegen Hillary Clinton hebben samengespannen. We spreken hem op Cyprus. 'Dit is bullshit.'


Hillary Clinton Beeld ap
Hillary ClintonBeeld ap
Meer over