Nieuws

Russische gevechtseenheid lijdt zware verliezen bij brug, leger verder teruggedrongen bij Charkiv

Het Russische leger lijkt de afgelopen dagen zware verliezen te hebben geleden bij het oversteken van een rivier in de Donbas. Op beelden die zijn vrijgegeven door het Oekraïense leger, zijn talloze vernietigde tanks en pantservoertuigen te zien. Ook de pontonbrug werd geraakt door de Oekraïense artillerie.

Stieven Ramdharie
Een luchtfoto van de rivier Donets waarop de weggeslagen brug en uitgebrande legervoertuigen te zien zijn. Beeld Reuters
Een luchtfoto van de rivier Donets waarop de weggeslagen brug en uitgebrande legervoertuigen te zien zijn.Beeld Reuters

Het Russische verlies valt samen met andere tegenslagen verder naar het noorden, rond de stad Charkiv. Hier is het Oekraïense leger bezig met een tegenoffensief om een einde te maken aan de artilleriebeschietingen van de stad. Het Russische leger is teruggedrongen tot de oevers van de Donets-rivier, 40 kilometer van Charkiv. Wel zouden de Russen het stadje Roebizjne vrijwel helemaal in handen hebben.

De aanval op de pontonbrug vond plaats bij het dorpje Belogorovka, waar vorige week mogelijk zestig doden vielen bij een Russische luchtaanval. De Russen hadden de pontonbrug aangelegd om de Donets over te steken. Ze werden echter volledig verrast door een Oekraïense tankbrigade die de Russische gevechtseenheid onder vuur nam met artillerie.

Het zou kunnen dat de Russen waren betrapt door een Oekraïense verkenningsdrone. Deze worden veelvuldig door de Oekraïners ingezet om Russische eenheden op te sporen. Volgens het Britse ministerie van Defensie, dat het Russische verlies vrijdag bevestigde, zou het materieel van zeker één Russische gevechtseenheid verloren zijn gegaan bij de beschietingen.

Zo’n gevechtseenheid, Battalion Tactical Group (BTG), bestaat uit zeshonderd tot achthonderd soldaten die onder andere zijn bewapend met tanks, artillerie, pantservoertuigen en luchtverdedigingswapens. Gewoonlijk beschikt zo’n eenheid over tien tanks en veertig pantservoertuigen. Volgens sommige berichten zouden echter 73 voertuigen zijn vernietigd of achtergelaten en zou de infanterie-eenheid in een val zijn gelopen.

Uitgebrande tanks

Rusland heeft 99 van deze eenheden naar Oekraïne gestuurd, meer dan de helft van het aantal BTG's waarover het beschikt. Op de beelden zijn uitgebrande tanks en ander pantsermaterieel te zien aan de oever van de rivier. De pontonbrug is weggeslagen en delen ervan liggen onder het water.

In de bossen vlakbij de rivieroever staan ook zwartgeblakerde pantservoertuigen die niet aan het Oekraïense artillerievuur van de 17de Tankbrigade konden ontkomen. Het is niet duidelijk hoeveel Russische militairen zijn gesneuveld. Op de beelden, die niet zijn geverifieerd door onafhankelijke bronnen, zijn geen lichamen te zien.

‘Het oversteken van rivieren in een gebied waar strijd wordt geleverd, is een zeer riskante manoeuvre’, aldus het Britse ministerie, dat dagelijks op informatie van de inlichtingendiensten een update geeft van de oorlog. ‘Het getuigt van de druk waaronder Russische commandanten staan om vooruitgang te boeken bij hun operaties in Oost-Oekraïne.’

‘Vakantieseizoen geopend’

Volgens het Oekraïense leger bleven de Russische militairen na de beschietingen aan hun kant van de rivier. Ze probeerden volgens de legerleiding in Kyiv vast te houden aan hun posities. De Oekraïners maakten van de zware verliezen gebruik om het Russische leger op Twitter op de hak te nemen.

‘Artilleristen van de 17de Tankbrigade van het Oekraïense leger hebben het vakantieseizoen voor de Russen geopend’, aldus het leger in een tweet. ‘Sommigen namen een duik in de Donets-rivier en anderen verbrandden door de meizon.’

Russische gevechtseenheden liepen bij de opmars naar Kyiv zware verliezen op. Maar dat van een eenheid vrijwel al het materieel verloren ging, is nog niet eerder naar buiten gekomen. Een Russische BTG wordt geacht niet meer te kunnen vechten als minstens een derde van het materieel en de militairen verloren is gegaan. Na de mislukte belegering van Kyiv, werden de zwaar gehavende gevechtseenheden teruggetrokken naar Belarus. Daar werden ze opnieuw aangevuld en gedirigeerd naar Oost-Oekraïne om de Donbas in te nemen.

Door te stoten

Volgens de Oekraïense legerleiding waren de Russen mogelijk onderweg naar het stadje Lyman. Het Russische leger probeert al weken in dit gebied door te stoten om de Oekraïense militairen in de Donbas te isoleren en af te sluiten van de rest van het land. Uiteindelijk doelwit zijn de steden Slovjansk en Kramatorsk.

Als de Russen deze twee steden innemen, gesteund door een opmars vanuit het zuiden, kunnen ze de aanvoerlijnen van de tien Oekraïense brigades doorsnijden. Volgens de Amerikanen en de Britten hebben de Russen echter nog altijd geen grote vooruitgang geboekt bij hun offensief in de Donbas. Oekraïne heeft zo’n 40- tot 50 duizend militairen gelegerd langs de bestandslijn, die zo’n vijfhonderd kilometer lang is.

Meer over