'Russische ex-legerofficier herkend op MH17-tape'

Een officier van de Russische militaire inlichtingendienst GROe is herkend als een van de mannen die voorkomt in de maandag door het Nederlandse Openbaar Ministerie naar buiten gebrachte telefoongesprekken na de ramp met de MH17. Het zou gaan om Sergej Nikolajevitsj Petrovski, zo meldt NRC Handelsblad.

Redactie
Leden van het Nederlandse experts team doen onderzoek op de rampplek nabij het dorp Grabove in het oosten van Oekraïne. Beeld anp
Leden van het Nederlandse experts team doen onderzoek op de rampplek nabij het dorp Grabove in het oosten van Oekraïne.Beeld anp

De inhoud van de telefoongesprekken zou erop duiden dat de BUK-raket waarmee de MH17 zou zijn neergehaald, afkomstig is uit Rusland. In een gesprek op de ochtend voor de ramp meldt een separatist dat de vrachtwagen met de BUK in het rebellenbolwerk Donetsk is aangekomen.

'Is er een bemanning bij?', vraagt zijn gespreksgenoot. 'Ja, er is een bemanning bij', bevestigt de ander. In een tweede gesprek meldt een separatist dat een van de bemanningsleden van de BUK-installatie de rest is kwijtgeraakt. Zijn gespreksgenoot geeft hem opdracht de man snel bij hem te brengen. 'Ik wacht in Snizjne bij het benzinestation.'

Direct na de ramp
De gesprekken zouden direct na de ramp al naar buiten zijn gebracht door de Oekraïense inlichtingendienst SBOe. Een van de mannen die daarop te horen is, zou volgens een reconstructie van de inlichtingendienst Petrovski zijn. In 2014 verliet 'Chmoeri', zoals hij ook wel wordt genoemd, het Russische leger met de rang van generaal-majoor, om zich vervolgens aan te sluiten bij rebellenleider Igor Girkin, beter bekend als Strelkov.

In de tijd van de vliegramp was Petrovski behalve inlichtingenofficier ook plaatsvervanger van Strelkov. Later kwamen berichten naar buiten dat de twee ruzie hebben gekregen. Petrovski zou zich inmiddels weer in Rusland bevinden. In een van de tapegesprekken die maandag naar buiten kwamen, is te horen hoe de man wordt begroet als 'Nikolajevitsj'. Deze naam wordt door het OM weggepiept, maar de namen circuleren al een tijdlang rond op Russische sites.

Rebellencommandant 'Chmoery'

'Achteraf is het wel begrijpelijk dat 'Chmoery' oftewel Sergej Nikolajevitsj Petrovski, een voormalige kolonel van de Russische militaire inlichtingendienst GROe, op de rampplek opdook.' Een profiel.

Meer over