Russische clubs zijn corruptie beu

Het moet maar eens uit zijn met het omkopen van scheidsrechters, zo hebben de eigenaren van de Russische voetbalclubs onderling afgesproken....

Novaja Gazeta onthulde dat de eigenaren van de zestien clubs in de hoogste divisie aan het begin van het seizoen (de competitie loopt vanwege de strenge winter van maart tot oktober) uit heel Rusland naar het Olympisch stadion in Moskou waren gekomen.

Daar hebben ze afgesproken te stoppen met het geven van smeergeld, en een gezamenlijk fonds op te zetten om de scheidsrechters beter te betalen. 'Iedereen was het ermee eens dat er iets moest gebeuren', vertelde Nikolaj Geljoekom van de club Satoern aan de krant.

Om te zorgen dat de scheidsrechters niet te zeer in de verleiding komen, krijgen ze voortaan drieduizend dollar voor het fluiten van een wedstrijd - vijfentwintig keer een gemiddeld Russisch maandloon - en grensrechters de helft.

Het is een publiek geheim dat omkoping in het Russische voetbal eerder regel dan uitzondering is. Eenderde van de competitiewedstrijden is doorgestoken kaart, schatten voetbalverslaggevers.

Vooral de clubs uit het zuiden van Rusland hebben een bedenkelijke reputatie. Het is voorgekomen dat scheidsrechters tijdens de wedstrijd met de dug-out onderhandelden over de verhoging van het afgesproken bedrag.

De scheidsrechters klagen op hun beurt over intimidatie, bedreiging en afpersing door de clubs. De meesten laten zich bij de wedstrijden vergezellen door een of twee lijfwachten, die aan het begin meelopen tot de zijlijn, en na het laatste fluitsignaal weer aan de kant staan te wachten.

De Russische voetbalclubs zijn na de stopzetting van de staatssteun in handen gekomen van zakenlieden die het met de wet zo nauw niet namen. Maar de achteruitgang van de competitie en de bedroevende internationale resultaten hebben de clubeigenaren ertoe aangezet orde op zaken te stellen.

Of ze daarin zullen slagen? Behalve de astronomische wedstrijdvergoeding is de scheidsrechters ook levenslange schorsing in het vooruitzicht gesteld bij overtreding van de regels. Desondanks regende het na de eerste ronde van de competitie alweer klachten over de scheidsrechters.

Meer over