NIEUWSKERNEXPLOSIE RUSLAND

‘Russische autoriteiten vertelden behandelende artsen niets over radioactief besmette gewonden’

Artsen en verplegers die direct na een nucleair ongeluk op een militair proefterrein in het Russische Archangelsk slachtoffers hebben behandeld, zouden niet te horen hebben gekregen dat de patiënten radioactief besmet waren. Daardoor raakte zeker één arts zelf besmet. Dat melden de krant The Moscow Times en de plaatselijke nieuwssite Severnye Novosti (Noordelijk Nieuws).

Redactie
De militaire basis in Njonoska, in de regio Archangelsk, waar op 8 augustus twee doden vielen na een ongeluk, op een archieffoto. Beeld AFP
De militaire basis in Njonoska, in de regio Archangelsk, waar op 8 augustus twee doden vielen na een ongeluk, op een archieffoto.Beeld AFP

Het ziekenhuis kreeg op 8 augustus drie gewonden binnen van het ongeluk bij het militaire proefterrein Njonoksa, niet ver van de noordelijke stad Severodvinsk. De slachtoffers waren er slecht aan toe, maar het personeel van het ziekenhuis wist niet dat zij radioactief waren. De artsen en verplegers kregen ook niet te horen dat zij beschermende kleding moesten dragen.

Pas achteraf kreeg het personeel door welk gevaar de medewerkers van het ziekenhuis liepen bij het behandelen van de patiënten, van wie er twee overleden. Een van de artsen uit het ziekenhuis vertelde The Moscow Times dat het personeel ‘razend’ is dat zij niet werden gewaarschuwd. Achteraf vroegen zij zich ook af waarom de gewonden niet naar een militaire hospitaal, maar naar een burgerziekenhuis werden overgebracht.

Volgens de krant probeerden de autoriteiten de zaak opzettelijk geheim te houden. Medewerkers van het ziekenhuis kregen van de geheime dienst FSB een verklaring voorgelegd waarin zij moesten beloven niets te vertellen over wat zich had voorgedaan.

Tegenover de nieuwssite Severnye Novosti zei een medewerker van het ziekenhuis dat zeker vijftig artsen en verplegers in contact zijn geweest met de patiënten zonder dat zij wisten dat die het slachtoffer waren van een ongeluk met radioactieve stoffen. Vermoed wordt dat het om een mislukte test ging met de motor van een nucleair aangedreven kruisraket, de Boerevestnik.

Lees ook deze analyse van onze Rusland-correspondent Tom Vennink:
Altijd alles ontkennen, dat werkt niet meer voor het Kremlin

Over de kernexplosie in het noorden van Rusland vorige week gaven Russische autoriteiten aanvankelijk zo min mogelijk informatie. Die houding stelde de bevolking allerminst gerust.

Achteraf werd de chirurgische afdeling van het ziekenhuis haastig gesloten en ontsmet. Ook werd besloten ruim vijftig medewerkers van het ziekenhuis voor controle over te vliegen naar Moskou. Daar werd bij een van de artsen in het spierweefsel cesium-137 aangetroffen, een radioactieve isotoop die ontstaat bij kernsplijting van uranium. Het is niet bekend hoeveel straling hij heeft opgelopen.

De anderen zouden volledig vrij van straling zijn, maar volgens de medewerkster van het ziekenhuis ‘gelooft niemand daar iets van’. ‘Er heerst volstrekt wantrouwen’, zei zij tegenover Severnye Novosti.

Ook inwoners van het dorp Njonoksa en de 35 kilometer verder gelegen stad Severodvinsk klagen dat zij niet meer weten wat zij moeten geloven. Na het ongeluk gaven de autoriteiten toe dat er even sprake was geweest van verhoogde radioactiviteit, maar dat er verder geen gevaar was.

Een milieuactivist uit Severodvinsk noemde het een ‘misdaad’ dat de autoriteiten de bevolking vooraf niet hadden gewaarschuwd en geen enkele rekening hadden gehouden met de gevaren voor het milieu. ‘Niemand weet of ze veilig het bos in kunnen gaan om paddenstoelen te plukken of bessen te eten. Kunnen ze water drinken uit de kraan? We weten nog steeds niet hoe gevaarlijk het is’, klaagde een andere inwoner van de stad.

Tijdlijn

8 augustus

Het ministerie van Defensie meldt een explosie bij een rakettest in de provincie Archangelsk. Het ministerie spreekt van twee doden. ‘Er zijn geen schadelijke chemicaliën in de atmosfeer vrijgekomen, het stralingsniveau is normaal.’

De stad Severodvinsk rapporteert een verhoogd stralingsniveau. Rond het middaguur was er ‘een korte piek’, stelt het stadsbestuur in een verklaring op zijn site.

Het leger laat een deel van de Witte Zee een maand afsluiten voor scheepsverkeer. Geen opgaaf van reden.

9 augustus

Het stadsbestuur van Severodvinsk verwijdert de verklaring over toegenomen straling van zijn site.

10 augustus

Ruslands staatsbedrijf voor kernenergie zegt dat vijf medewerkers omgekomen zijn bij de explosie. Het bedrijf bevestigt het gebruik van nucleaire stoffen bij de rakettest.

11 augustus

Russische wetenschappers van het federale nucleaire onderzoekscentrum zeggen in een video dat er een lage dosis radioactieve straling vrijgekomen is bij het ongeluk.

12 augustus

Het leger informeert inwoners van het dorp Njonoksa dat ze enkele uren geëvacueerd worden. Het dorp ligt vlak bij de waarschijnlijke locatie van het ongeluk.

De meteorologische dienst meldt dat het stralingsniveau in de regio rondom het ongeluk korte tijd zestien keer hoger was dan normaal.

Staatspersbureau TASS schrijft dat medisch hulpverleners een geheimhoudingsverklaring over het ongeluk hebben moeten ondertekenen. Ze worden na behandeling van gewonden zelf medisch onderzocht.

Het leger blaast de geplande evacuatie van Njonoksa af.

15 augustus

Inwoners van Njonoksa zeggen dat artsen uit Moskou ingevlogen zijn. Iedereen die op 8 augustus in het dorp was krijgt een medische screening.

Meer over