Russisch vliegtuig crasht bij Moskou, alle 71 inzittenden overleden

Een Russisch vliegtuig met 71 personen aan boord is zondag neergestort. Er zijn geen overlevenden.

Hulpdiensten op de plek waar de Antonov An-148 is neergestort. Beeld epa
Hulpdiensten op de plek waar de Antonov An-148 is neergestort.Beeld epa

Het vliegtuig verdween vrij snel na de start op luchthaven Domodedovo bij Moskou van de radar en stortte 40 kilometer verderop neer in de sneeuw. Het toestel, een Antonov An-148 van de Russische maatschappij Sarotov, was op weg naar Orsk, dicht bij de grens met Kazachstan.

Er is nog niets bekend over de oorzaak. De crash kan zijn veroorzaakt door een menselijke fout, slecht weer of een technisch mankement. De Antonov was zeven jaar oud maar zou twee jaar aan de grond hebben gestaan vanwege een gebrek aan onderdelen. De autoriteiten hebben gezegd niets uit te sluiten.

Een getuige heeft tegen persbureau Interfax gezegd dat hij zag dat het toestel brandde voordat het neerstort en in stukken uiteenviel. Aan boord waren 65 passagiers en zes bemanningsleden.

Bergingswerkzaamheden worden ernstig belemmerd door de zware sneeuwval in het gebied. Uit de eerste berichten van reddingswerkers die het gebied hebben weten te bereiken, blijkt dat wrakstukken en lichaamsdelen verspreid zijn tot een kilometer vanaf de rampplek.

President Poetin heeft zijn ontmoeting met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas aan de Zwarte Zee maandagochtend uitgesteld tot later op de dag.

Aanvullingen & verbeteringen
In een eerdere versie van dit artikel stond dat Sarotov Airlines een Oekraïense maatschappij is. Dit klopt niet: het is een Russische vliegtuigmaatschappij. Ook het toestel is van Russische makelij.

Beeld van de plek waar het toestel zondag is neergestort. Beeld epa
Beeld van de plek waar het toestel zondag is neergestort.Beeld epa
Meer over