Russisch leger intensiveert belegering Grozny

Meer dan honderd Russische soldaten zijn de afgelopen dagen omgekomen tijdens gevechten in de omgeving van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny....

AFPAP en Reuters

Het persbureau Interfax maakte op gezag van militaire bronnen bekend dat Moskou de orders tot de inname heeft gegeven. De verantwoordelijke generaals zouden hebben laten weten dat een grootschalige bestorming met grondtroepen niet aan de orde is.

Het nieuwsagentschap AVN, gespecialiseerd in berichtgeving over defensiezaken, zegt te weten dat de militaire operatie mogelijk 'binnen enkele uren' begint.

Uit het Kremlin komen vooralsnog tegenstrijdige berichten. Minister van Defensie Igor Sergejev ontkent dat in Grozny hevig wordt gevochten en spreekt ook berichten tegen dat het Russische leger plannen zou hebben de stad te bestormen. Maar minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Roesjailo zei dat een tijdslimiet is afgesproken voor de verovering van de stad, al wilde hij geen bijzonderheden geven.

Grozny wordt verdedigd door duizenden Tsjetsjeense strijders, die de afgelopen dagen herhaaldelijk aanvallen van Russische troepen wisten af te slaan. Russische commandanten zeiden dat dinsdag net als maandag patrouilles zijn uitgestuurd om de posities van de Tsjetsjenen in kaart te brengen.

Het aantal burgers dat zich ondanks de strijd nog in Grozny bevindt, wordt tussen de 8 duizend en 35 duizend geschat. Het gaat veelal om bejaarden die te zwak zijn om te vluchten. Russische beloften dat veilige corridors zouden worden ingesteld om de inwoners van de hoofdstad in staat te stellen te vertrekken, zijn vaak niet nagekomen. In het bijzonder de voortdurende Russische beschietingen van de wegen die uit de stad leiden, brengen velen ertoe maar in Grozny te blijven.

Tsjetsjeense vluchtelingen in Ingoesjetië klaagden woensdag tegenover VN-medewerkers dat de Russische autoriteiten er alles aan doen hen te bewegen terug te keren naar Tsjetsjenië, bijvoorbeeld door ze geen voedsel te geven. De VN en de Verenigde Staten hebben voldoende voedsel voor de vluchtelingen gestuurd, maar vrouwen in het vluchtelingenkamp zeiden dat mensen die uit de omgeving van Grozny zijn gevlucht niets krijgen.

Volgens medewerkers van het kamp krijgen alleen vluchtelingen uit gebieden die weer veilig zijn geen voedsel. 'Als je ze te eten geeft, gaan ze nooit terug', zo werd gezegd.

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr maakte woensdag in Genève bekend dat ze nog deze week medewerkers zal terugsturen naar Ingoesjetië, omdat Moskou nieuwe garanties voor hun veiligheid heeft gegeven. De Unhcr-medewerkers zijn 'zwaar bewapende escortes' toegezegd.

Meer over