Russisch hof toont menselijk gezicht

Soms is er dan toch ineens gerechtigheid in Rusland. Na massale solidariteitsacties van automobilisten is de Siberische antiheld Oleg Sjtsjerbinsky door het Hooggerechtshof vrijgesproken....

De 36-jarige spoorwegmedewerker was vorige maand tot vier jaar strafkamp veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij de dood van de gouverneur van Altai. Hij zou niet snel genoeg zijn uitgeweken toen de Mercedes van de gouverneur voorbij kwam razen. De limousine botste tegen Sjtsjerbinsky’s tweedehands Toyota, raakte van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. Daarbij kwamen de gouverneur, diens chauffeur en een lijfwacht om het leven.

Volgens Sjtsjerbinsky’s advocaat kon zijn cliënt de wagen van de gouverneur niet zien aankomen toen hij voorsorteerde om linksaf te slaan. De Mercedes kwam over een heuvel aanstormen met een snelheid van 150 tot 200 kilometer per uur. Gouverneur Michail Jevdokimov was aan de late kant voor de verjaardag van een Sovjet-kosmonaut. De rechter concludeerde vorige maand dat Sjtsjerbinsky de Mercedes had moeten herkennen als auto van een hoogwaardigheidsbekleder en dus had moeten wachten.

Direct na de uitspraak toonden Russische automobilisten zich massaal solidair. In zes steden – van Vladivostok tot Moskou – ontstonden kleine, chaotische demonstraties, waarbij tientallen tot duizenden auto’s toeterend het verkeer ophielden. ‘Gewone Russen realiseren zich dat hun dit ook kan overkomen’, zo analyseerde Vladimir Rizjkov, een van de weinige liberale parlementariërs in Rusland. ‘Mensen zijn verontwaardigd dat bureaucraten de regels kunnen breken, terwijl een gewone man buiten zijn schuld voor vier jaar de cel in moet.’

Onder automobilisten groeit de irritatie over het roekeloze rijgedrag van de Russische autoriteiten, die zich onaantastbaar wanen. Geregeld zie je hun auto’s rode lichten negeren, met 120 kilometer door de stad scheuren en een file passeren over de rijstrook voor het tegemoetkomende verkeer.

Meer over