Russisch ex-parlementslid op klaarlichte dag doodgeschoten

Een Russisch ex-parlementslid is donderdag op klaarlichte dag doodgeschoten in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De 45-jarige Denis Voronenkov leefde sinds 2016 in ballingschap in Oekraïne. In Rusland had hij veel vijanden gemaakt door te getuigen tegen de voormalige pro-Russische president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj.

Voronenkov in 2016 Beeld ap
Voronenkov in 2016Beeld ap

De huidige president Petro Porosjenko bestempelde de moord als 'een daad van staatsterrorisme' door Rusland. Justitie in Kiev wees eveneens met een beschuldigende vinger naar Moskou. Een woordvoerster van het Kremlin wees de aantijgingen als 'absurd' van de hand.

Voronenkov, die werd begeleid door een lijfwacht, werd neergeschoten voordat hij een andere Russische oud-politicus zou onmoeten. Deze Ilja Ponomarev zei dat de vermoorde Voronenkov van plan was om corruptie en witwaspraktijken in kringen rondom de Russische president Vladimit Poetin aan de kaak te stellen. 'Hij wist veel over het kwetsbaarste element van Poetin's gezag: geldstromen,' aldus Ponomarev.

De man die de dodelijke schoten loste, raakte naar verluidt zwaar gewond toen de lijfwacht terugschoot. De identiteit van de schutter is niet bekendgemaakt.

Het lichaam van Voronenkov wordt weggedragen Beeld epa
Het lichaam van Voronenkov wordt weggedragenBeeld epa

Poetin-criticus in gevaar

In februari raakte een tegenstander van de Russische president Poetin onder mysterieuze omstandigheden in levensgevaar. Vladimir Kara-Moerza Junior belandde twee jaar eerder ook al op de intensive care door gif in zijn lichaam. Kara-Moerza gelooft dat hij destijds vergiftigd is vanwege zijn politieke activiteiten. Bewijs voor die beschuldiging is er niet.

Kara-Moerza voert verbeten oppositie tegen president Poetin en diens regering. De afgelopen weken trok hij door Rusland met een documentaire over zijn voormalige medestander Boris Nemtsov, die twee jaar geleden doodgeschoten werd naast het Kremlin.

Meer over