Russen uitgesloten van internationale topwedstrijden - wat betekent dit voor de Winterspelen?

Russische topatleten en paralympische sporters mogen voorlopig niet meedoen aan internationale wedstrijden, omdat Rusland zich niet houdt aan de mondiale antidopingregels. Mogelijk komt ook de deelname van de Russische sporters aan de Winterspelen van Pyeongchang in gevaar. Het IOC beslist begin december over hun lot.

De Russische atleet Sergey Shubenkov. Beeld anp
De Russische atleet Sergey Shubenkov.Beeld anp

Tot ergernis van Russische politici en sportbestuurders oordeelde het Wada woensdag dat de Russen te weinig stappen hebben ondernomen tegen de staatsdoping die anderhalf jaar geleden door een Russische klokkenluider werd onthuld. Daarbij waren tenminste 1000 topsporters betrokken, onder wie verschillende olympische medaillewinnaars van de Winterspelen van Sotsji (2014).

De Russen hebben aan twee belangrijke voorwaarden niet voldaan: ze erkennen niet dat er de afgelopen jaren sprake was van staatsdoping en ze weigeren urinemonsters van topsporters af te staan voor onafhankelijk onderzoek door het Wada. De internationale atletiekfederatie IAAF en het Internationale Paralympische Comité (IPC) hebben steeds gezegd dat Russische sporters pas weer mogen meedoen aan wedstrijden als aan de dopingregels wordt voldaan.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is minder streng. Voorzitter Thomas Bach zei dinsdag tegen The New York Times dat Rusland ook aan de Winterspelen kan meedoen als het niet voldoet aan de regels van het Wada. Het IOC negeerde in 2016 ook de oproep van het Wada om Rusland uit te sluiten van deelname aan de Zomerspelen van Rio de Janeiro. Het IOC bezint zich wel op andere straffen voor Pyeongchang, zoals het uitsluiten van Russische bestuurders.

Vorige week werd bekend dat het Wada via een nieuwe klokkenluider een omvangrijke database is toegespeeld. Die bevat de Russische dopingtests van verschillende jaren. Mogelijk is dat materiaal van invloed op de straf die het IOC Rusland wil opleggen. Rusland ziet zichzelf als het slachtoffer van een politieke samenzwering. President Poetin heeft gedreigd de Russische sporters thuis te houden als ze in Pyeongchang alleen mogen deelnemen onder neutrale vlag.

Meer over