Russen kopen olieraffinaderij in Vlissingen

Russische olieproducent Lukoil neemt voor 725 miljoen euro belang over van Total...

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

AMSTERDAM De olieraffinaderij in Vlissingen komt voor 45 procent in handen van de Russische olieproducent Lukoil. Het concern koopt de aandelen voor een verwacht bedrag van 725 miljoen euro van het Franse Total, dat zelf het resterende belang in handen houdt. Dat hebben beide partijen vrijdag bekendgemaakt.

De aankondiging viel samen met het bezoek dat de Russische president Dmitri Medvedev momenteel aan Nederland brengt. Lukoil krijgt met de deal voet aan de grond in Noordwest-Europa, hetgeen al jarenlang een vurige wens is van het bedrijf.

De raffinaderij in Vlissingen, waar 385 mensen werkzaam zijn, verwerkt veel olie van Russische komaf, die goedkoper is dan olie uit de Noordzee. Per dag gaan er 153 duizend vaten doorheen.

Arnoud van der Slot, energie-analist bij adviesbureau Roland Berger, noemt de deal voor Lukoil een bedrijfsmatig logische stap: ‘Nederland is een geweldig grote importeur van Russische olie. Die gaat via Rotterdam West-Europa in. Lukoil gaat met deze deal iets verder de keten in, waardoor het meer greep krijgt op de afzetmarkt.’

Even leek het erop dat de Amerikaanse raffinaderij Valero het belang in handen zou krijgen. Dit bedrijf maakte vorige maand bekend daarover overeenstemming te hebben bereikt met Dow Chemical, dat de aandelen sinds 1980 in zijn bezit heeft. Total, dat het eerste recht op koop had, gooide echter roet in het eten door de aandelen aan Lukoil te verkopen.

Russische olie- en gasproducenten zijn er de afgelopen tijd op gebrand hun activiteiten richting het Westen uit te breiden. Lukoil is daarin het meest actief. In juni 2008 verwierf de olieproducent een belang van 49 procent in een raffinaderij van het Italiaanse ERG. In november probeerde Lukoil een belang te verwerven in het Spaanse energiebedrijf Repsol. Dat stuitte toen op hevig politiek verzet. De Russen zouden een te grote invloed krijgen, waardoor het Spaanse energiebelang in de toekomst onder druk zou kunnen komen te staan.

Van der Slot ziet, ook nu, weinig reden voor zulke gevoelens. ‘Je ziet in Europa altijd een sterk wij-versus-zij-sentiment. Maar wij hebben de Russen natuurlijk ook gewoon nodig. Bovendien zal het belang in de raffinaderij in Vlissingen Lukoil niet opeens een geweldige invloed in Europa geven. Daar is het te marginaal voor.’ Wel denkt hij dat de Russen graag willen laten zien dat ze een grote speler zijn in energie. ‘Maar er lijkt mij geen sprake van een machtsgedreven opmars’, aldus de analist.

Meer over