Russen in de greep van machteloze woede

De jongste aanslag in St. Petersburg viel mee. Maar de Russen koken...

Bij een bomaanslag in een flat in Sint-Petersburg zijn vier mensen gedood en minstens drie gewond. Dat heeft het televisiestation NTV vrijdag gemeld. De explosie vond donderdagavond tegen half twaalf plaats.

Volgens Nikolaj Jegorov, plaatsvervangend hoofd van de politie in St. Petersburg, bestaat er geen enkel verband tussen deze explosie en de reeks zware aanslagen die in Moskou en het zuiden van Rusland de afgelopen dagen een paar honderd mensen het leven hebben gekost.

Het lijkt Jegorov het meest waarschijnlijk dat de oorzaak voor de aanslag in St. Petersburg moet worden gezocht in een afrekening binnen het criminele milieu. De politiechef acht het echter ook niet uitgesloten dat er sprake is geweest van een ongeluk.

In eerste instantie had een andere functionaris het vermoeden uitgesproken dat de explosie het gevolg was van een gaslek. De kracht van de ontploffing komt ongeveer overeen met 5 kilo TNT, aanzienlijk minder sterk dan de explosies die eerder zulke gruwelijke gevolgen hadden.

Er was ook geen sprak van dat het hele flatgebouw met de grond gelijk werd gemaakt. Getroffen werd een appartement op de zevende verdieping, terwijl de trap naar de zesde ernstig beschadigd werd. Er brak vervolgens brand uit, waardoor nog twee flats werden beschadigd. De brand was binnen een uur geblust.

Het getroffen flatgebouw bevindt zich in de buurt van de haven. Hoewel het in het huidige Rusland niet ongebruikelijk is dat criminele groepen hun toevlucht nemen tot bomaanslagen om onderling wraak te nemen, stond de getroffen flat niet bekend als een broeinest van criminaliteit. Volgens een van de medebewoners waren de slachtoffers van de explosie 'mensen zoals u en ik'.

Terwijl in St. Petersburg puin werd geruimd, was in Moskou de Federatieraad in besloten zitting bijeen om te beraadslagen over een antwoord op de terreur. President Jeltsin riep de politici tot eensgezindheid op.

Meer over