Rusland zet twee Nederlandse diplomaten uit als reactie op ‘onvriendelijke en onwettige sancties’

Twee Nederlandse diplomaten moeten binnen twee weken Rusland verlaten. De Russische regering heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Het besluit is een reactie op de beslissing van Nederland eerder deze week om twee Russische diplomaten uit te zetten na de gifgasaanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in Engeland.

Frank Hendrickx

De Nederlandse ambassadeur in Moskou, Renée Jones-Bos, moest net als veel andere westerse ambassadeurs vrijdag op het matje komen op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar kreeg ze te horen welke twee diplomaten moeten vertrekken. Om wie het gaat, is niet bekend.

Jones-Bos noemde het besluit volgens het Russische persbureau Tass ‘een serieuze tegenslag.’ ‘Maar de ambassade zal gewoon blijven functioneren.’ Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, liet weten mee te leven met de diplomaten die nu plotseling hun post moeten verlaten. Hij wijst erop dat de ontstane situatie te wijten is aan de aanslag in Salisbury: ‘We blijven dan ook herhalen dat Rusland hierover duidelijkheid moet geven en mee moet werken.’

Rusland straft alle landen die eerder besloten om actie te ondernemen tegen Russische diplomaten als gevolg van de aanslag. Zo moeten zestig Amerikanen Rusland verlaten en gaan de deuren van het Amerikaanse consulaat in St.-Petersburg dicht. De VS zetten eerder zestig Russen uit en sloten het Russische consulaat in Seattle.

Een woordvoerder van het Kremlin verklaarde vrijdag dat Rusland ‘gedwongen’ is om de strafmaatregelen te nemen vanwege de ‘onvriendelijke en onwettige sancties’ die een twintigtal EU- en Navo-lidstaten eerder afkondigden. De relatie met Rusland is verder onder druk komen te staan door de aanslag begin maart op de dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in Salisbury. Daarbij werd zogenoemd novitsjok-gifgas gebruikt dat ooit in Rusland is ontwikkeld, maar waarvan het bestaan lang werd ontkend.

Engeland, de VS en bondgenoten zijn er van overtuigd dat Rusland achter de aanslag zit. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen CNN dat Rusland zich niet als ‘slachtoffer’ moet gedragen, omdat de Skripals en de mensen in Salisbury de ware slachtoffers zijn.

Meer over