Rusland wreekt sancties met boycot landbouwproducten

Rusland gaat een jaar lang landbouwproducten boycotten van landen die Rusland economische sancties hebben opgelegd. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt. Nederland is een van die landen.

ANPReuters en Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

De Russische president Poetin heeft een decreet ondertekend waarin de boycot staat beschreven. Hij heeft de Russische regering opdracht gegeven om een lijst met producten samen te stellen. Het gaat in sommige gevallen om een volledige boycot, in andere gevallen om importlimieten. Specifieke landen worden in het decreet niet genoemd.

Brede sancties
De boycot is Poetins antwoord op de brede sancties die Europese landen en de VS invoerden naar aanleiding het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne en de Russische bemoeienissen in dat land. Die economische sancties gaan veel verder dan eerdere sancties die door Europa werden opgelegd. Voor het eerst worden hele sectoren van de Russische economie getroffen.

Het is de vraag hoe breed de maatregelen precies zijn. Rusland is voor een belangrijk deel afhankelijk van geïmporteerd voedsel, voornamelijk uit het Westen. Met name grote en welvarende steden als Moskou zijn daarvan afhankelijk. In het decreet van Poetin staat daarom dat de boycot het doel heeft om 'de veiligheid van de Russische Federatie te garanderen' en roept op om maatregelen te nemen die abrupte prijsstijgingen van voedselproducten moeten tegengaan.

President Poetin van Rusland Beeld ap
President Poetin van RuslandBeeld ap

Groente en fruit
Rusland stelde vorige week al een importverbod in voor groente en fruit uit Polen. Ook die maatregel wordt gezien als vergelding van de Europese economische sancties tegen Rusland.

Nederlandse tuinders worden daardoor nu al geraakt door het conflict tussen de Europese Unie en Rusland over Oekraïne. Omdat door het importverbod de voor de Poolse tuinbouwsector belangrijkste markt is weggevallen, worden de Poolse producten nu vooral in Duitsland maar ook elders in de EU afgezet. Daardoor duiken de prijzen van tomaten en paprika's omlaag en dat zet de inkomsten van Nederlandse tuinders onder druk.

Rusland is een grote markt voor de Nederlandse groente- en fruittelers, die er jaarlijks voor 600 miljoen euro naar toe exporteren.

Appels in een fabriek bij het Russische Grojec. Beeld reuters
Appels in een fabriek bij het Russische Grojec.Beeld reuters
Meer over