Rusland wil zwarte lijst met hooligans voor WK 2018

Rusland gaat een zwarte lijst maken met daarop Russische en buitenlandse hooligans. Die zijn niet welkom over twee jaar op het WK voetbal in Rusland. 'Degenen die de wet breken wordt de toegang tot ons land ontzegd en mogen geen wedstrijden bijwonen', zei de Russische vice-premier Arkadi Dvorkovicj. 'Dit geldt voor zowel onze supporters als buitenlandse.'

Redactie
Russische hooligans klimmen in het vak met Engelse supporters na afloop van de wedstrijd. Beeld afp
Russische hooligans klimmen in het vak met Engelse supporters na afloop van de wedstrijd.Beeld afp

Russische hooligans zorgen op het EK in Frankrijk voor veel onrust. Een groep agressieve supporters liet eerder op het toernooi een spoor van geweld achter in Marseille. De tuchtcommissie van de UEFA heeft Rusland een voorwaardelijke diskwalificatie opgelegd; als de Russische supporters nog een keer over de schreef gaan in het stadion, dan wordt het land uitgesloten.

De Franse overheid reageerde ook op de rellen: de extreemrechtse leider van de Russische voetbalsupportersfederatie, Alexander Sjprygin, wordt samen met zeker negentien andere Russische hooligans Frankrijk uitgezet. De twintig Russische voetbalfans werden opgepakt toen zij van Marseille naar Lille reisden om daar de wedstrijd van Rusland tegen Slowakije te bekijken. De groep zou bij de rellen in Marseille betrokken zijn geweest. Drie Russische hooligans die elders zijn opgepakt wegens rellen, krijgen een celstraf tot twee jaar opgelegd.

De Russische overheid heeft reeds woedend gereageerd op zijn aanhouding. De Franse ambassadeur is bij het Kremlin op het matje geroepen.

Slavische gezichten

Sjprygin geldt buiten Rusland als een zeer omstreden figuur. Zo werd hij ooit gefotografeerd terwijl hij een nazi-saluut bracht. Sinds hij de Russische supportersfederatie in 2007 had opgericht zou hij zijn toon wat hebben gematigd. Maar recent kwam hij weer in het nieuws toen hij zei dat hij 'alleen Slavische gezichten' in het Russische nationale voetbalteam wilde zien en suggereerde dat er iets 'verkeerd' was aan een teamfoto die de Franse speler Mathieu Valbuena op Twitter had gezet, omdat daar 'heel veel zwarte gezichten' op te zien waren.

Door officiële toezichthouders van de voetbalbonden UEFA en FIFA wordt Sjprygin beschouwd als leidend figuur in het Russische netwerk van extreemrechtse bewegingen, schrijft The Guardian. Zijn aanwezigheid in de officiële Russische delegatie in Frankrijk leidt bij de bonden tot 'bezorgdheid' over 'de kennelijke band tussen hooggeplaatste politici en extreemrechtse leiders en het Russische voetbal', ook met het oog op het WK van 2018 dat in Rusland wordt gehouden.

Sjprygin is supporter van Dynamo Moskou en werkt als assistent voor het Rusissche parlementslid Igor Lebedev, fractievoorzitter van de ultranationalistische partij LDPR. Die kwam deze week ook in het nieuws, nadat hij na de rellen in Marseille had getweet geen probleem te zien in rellende hooligans. 'Integendeel: Goed gedaan jongens! Ga zo door!', schreef hij.

Alexander Sjprygin op archiefbeeld met de Russische president Poetin. Beeld epa
Alexander Sjprygin op archiefbeeld met de Russische president Poetin.Beeld epa

Lees ook

Opvallend getraind en gespierd waren de Russische hooligans die een bliksemaanval uitvoerden op hun Engelse tegenhangers. Wie zijn zij? (+)

Lille

De Franse oproerpolitie moest woensdagavond traangas en pepperspray inzetten om beschonken Engelse voetbalhooligans in Lille uiteen te drijven. Ze vierden het verlies van de Russische ploeg tegen de Slowaken. In totaal werden er gedurende de dag 36 mensen opgepakt. Gevreesde gevechten tussen Britse en Russische hooligans bleven echter uit.

Rusland verloor woensdag in Lille in de groepsfase van Slowakije (2-1), en Engeland maakt zich op voor de wedstrijd tegen Wales in dezelfde groep. De UEFA heeft zijn afschuw over de ongeregeldheden in Lille uitgesproken. Maar volgens een woordvoerder is er geen vergadering van het dagelijks bestuur gepland, wat betekent dat de Engelse supporters waarschijnlijk vrijuit gaan.

Voetbalsupporters in Lille. Beeld ap
Voetbalsupporters in Lille.Beeld ap

Geen geld meer

Verslaggever Bert Lanting, aanwezig in Lille, verwacht niet dat er vandaag in Lens, waar Engeland-Wales wordt gespeeld, nog grote problemen ontstaan. 'Ik denk niet dat de Russische hooligans in grote getale naar Lens zullen afreizen om rotzooi te trappen. De Russen die ik heb gesproken die gaan naar huis omdat ze geen geld meer hebben. De Russische roebel is de helft minder waard geworden. Als ze hadden gewonnen en een grotere kans hadden gehad om door te gaan, dan zouden er misschien meer blijven hangen.'

In Lille was de situatie gisteren anders, aldus Lanting. 'Daar waren de Russen en de Britten de hele tijd bij elkaar in de buurt. Er hing de hele tijd wat in de lucht. De Engelsen hadden de hele dag gedronken en begonnen de Russen uit te dagen die net een wedstrijd hadden verloren. Vervolgens stoven ze uit elkaar en werd er wat achter elkaar aangerend. Op dat niveau ging het vooral. De politie greep snel in en tot een echt groot handgemeen kwam het niet.'

Volgens de Franse autoriteiten moesten er woensdag gedurende de hele dag 'slechts' 16 mensen in ziekenhuizen aan verwondingen worden behandeld.

Lees ook

Als het gezelschap in Lille dinsdagavond arriveert blijkt de stad voornamelijk bevolkt door dronken Engelsen. Russen laten zich nauwelijks zien. Lees het verslag van Bert Lanting in Lille. (+)

Wat moesten de Russen meer vrezen in de tweede poulewedstrijd op het EK? Tegenstander Slowakije of de eigen hooligans? Het antwoord: Slowakije. De Russen reageren gelaten op hun verlies.

Marseille

In Marseille vielen afgelopen zaterdag in korte tijd tientallen gewonden bij vechtpartijen tussen Russen en Engelsen. De UEFA kwam hier wel in actie: de tuchtcommissie van de voetbalbond dreigde het Russische elftal te diskwalificeren als supporters zich opnieuw zouden misdragen in Franse stadions.

Meer over