'Rusland wil Baltische vloot met kernkoppen'

MOSKOU (ANP) - Rusland denkt erover om voor het eerst sinds de Koude Oorlog weer kernkoppen te plaatsen op schepen van zijn Baltische vloot. Dat hebben militaire bronnen in Moskou laten weten, aldus The Sunday Times.

Het plan zou verband houden met de opgelopen spanningen met de westerse landen over onder meer Georgië en het plaatsen van een raketschild in Polen en Tsjechië door de Verenigde Staten.

Kurt Volker, de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, zei tegen The Sunday Times dat hij op de hoogte is van de Russische voornemens met de Baltische vloot.

Verder zou het Russische leger niet van plan zijn zich iets aan te trekken van beperkingen die Oekraïne de Russische vloot in de Zwarte Zee wil opleggen. De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko sprak onlangs zijn steun uit aan zijn Georgische ambtsgenoot Michail Saakasjvili in diens conflict met Rusland over de afvallige regio's Abchazië en Zuid-Ossetië. Joesjtsjenko dreigde onder meer Russische marineschepen die voor de kust van Georgië actief waren, te weren als zij zouden willen terugkeren naar de Russische marinebasis in het Oekraïense Sebastopol.

Meer over