Rusland voluit op het orgel met sancties tegen Oekraïne

Na de inname van de Krim door Rusland en de oorlog in het oosten van het land wacht Oekraïne een economische oorlog. Vanaf 1 januari volgend jaar schrapt Moskou alle handelsvoordelen die Oekraïne genoot onder het vrijhandelsakkoord met Rusland en een aantal andere voormalige Sovjetrepublieken. Tegelijkertijd gaat in Rusland een verbod op de invoer van landbouwproducten uit Oekraïne van kracht.

Een boer bewerkt zijn land in Oost-Oekraïne Beeld anp
Een boer bewerkt zijn land in Oost-OekraïneBeeld anp

Met het opzeggen van het vrijhandelsakkoord met Oekraïne straft Rusland het land voor het aangaan van een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie. Het verdrag, dat deel uitmaakt van het associatieverdrag met Oekraïne, gaat op 1 januari in. Rusland heeft ernstige bezwaren tegen het verdrag, ook al omdat de samenwerking tussen Kiev en Brussel afbreuk doet aan de door Moskou opgerichte tegenhanger van de EU, de Euraziatische Unie.

Maar Moskou vreest ook dat de Russische markt via Oekraïne overspoeld zal worden door kwalitatief superieure producten uit de EU. Bovendien zou Oekraïne Russische producten kunnen weren op grond van de Europese kwaliteitseisen. Rusland is ook bang dat de EU-landen de Oekraïense route zullen gebruiken om onder de sancties uit te komen die Moskou tegen de EU heeft afgekondigd als wraak voor de strafmaatregelen die de EU afkondigde na de annexatie van de Krim.

Russische boycot

Onderhandelaars van de EU en Oekraïne hebben tot op het laatste moment geprobeerd een vergelijk te vinden met Rusland, onder meer met het aanbod Russische bedrijven meer tijd te gunnen om aan de Europese eisen te voldoen. Maar de onderhandelingen liepen afgelopen maandag stuk. Volgens de Europese Commissie eiste Rusland onder meer dat Oekraïne de Russische boycot van landbouwproducten uit de EU zou overnemen. De Russische premier Dmitri Medvedev verweet de EU dat het geen oog had voor de belangen van zijn land.

Geschat wordt dat het schrappen van de handelsvoordelen door Moskou Oekraïne ruim driekwart miljard euro zal kosten. Daar staat natuurlijk tegenover dat Oekraïense bedrijven ruimer toegang krijgen tot de Europese markt. Maar de schade loopt nog hoger op doordat Moskou tegelijkertijd een boycot heeft afgekondigd op voedsel uit Oekraïne, omdat Kiev zich heeft aangesloten bij de Europese sancties tegen Rusland. Die maatregel komt vooral hard aan in de oostelijke regio's die traditioneel op de handel met Rusland zijn gericht.

Russische premier Dmitri Medvedev verweet de EU dat het geen oog had voor de belangen van zijn land Beeld afp
Russische premier Dmitri Medvedev verweet de EU dat het geen oog had voor de belangen van zijn landBeeld afp

Rusland staakte eind vorige maand ook de gasleveranties aan Oekraïne omdat het land niet vooraf voor de levering had betaald, zoals het energiebedrijf Gazprom van Kiev eiste. Oekraïne liet daarop weten dat het zijn luchtruim sloot voor Russische luchtvaartmaatschappijen, ook voor toestellen die onderweg zijn naar andere landen.

De economische oorlog tussen de twee landen loopt nog verder op, nu Oekraïne heeft laten weten dat het voorlopig 2,7 miljard euro schuld aan Rusland niet zal afbetalen, hoewel de termijn inmiddels verstreken is. Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek was de 2,7 miljard euro in feite 'smeergeld' waarmee Moskou de inmiddels afgezette president Viktor Janoekovitsj omkocht om het associatieverdrag te verwerpen. Dat besluit was de aanleiding voor de opstand tegen zijn bewind. Rusland heeft gedreigd naar een internationaal arbitragehof te stappen als Kiev de schuld niet afbetaalt.

Meer over