Rusland verbreekt alle samenwerking met Turks leger

Het Russische ministerie van Defensie kondigt aan alle samenwerking tussen het Russiche en Turkse leger te verbreken, inclusief de hotline die was ingesteld om luchtvaartincidenten boven het Syrisch luchtruim te voorkomen. Dat meldt het Russische persbureau Tass.

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov Beeld reuters
Minister van Buitenlandse Zaken Sergej LavrovBeeld reuters

Rusland reageert hiermee op het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door twee Turkse F16's op dinsdag. President Poetin reageerde fel op deze actie: 'Het lijkt er vooralsnog op dat Turkije er bewust op uit is om de betrekkingen definitief om zeep te helpen.' Hij verwacht excuses van Turkse kant. De Turkse president Erdogan zegt dat een excuus van Rusland meer op zijn plaats is, omdat twee Russische gevechtsvliegtuigen het Turkse luchtruim zouden hebben geschonden.

Het incident zet de verhoudingen tussen de landen op scherp. Moskou heeft alle Russen die zich op dit moment in Turkije bevinden opgeroepen om terug te keren naar Rusland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken eist de terugkeer vanwege 'terroristische dreiging' in Turkije.

Ook heeft Turkije de Russische ambassadeur op het matje geroepen nadat woensdag de Turkse ambassade in Moskou is bejegend met stenen. Wel heeft de Turkse premier Davutoglu een oproep gedaan de kalmte te bewaren. Hij zegt dat hij met Rusland wil werken om de spanningen te kalmeren.

Dinsdag adviseerde het Russische toerisme-agentschap Rostourism Russische reisbureaus om hun groepsreizen naar Turkije te annuleren. Een van de grootste reisbureaus van Rusland, Natali Tours, gaf direct gehoor aan die oproep. Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov raadde de Russen persoonlijk af om naar Turkije te reizen. Hij stelde dat 'de terreurdreiging daar net zo groot is als in Egypte'.

De afname van toeristische tripjes naar Turkije is niet de enige maatregel waarmee de Russen dreigen. De Russische premier Dmitri Medvedev waarschuwde woensdag dat Turkije 'marktaandeel in Rusland zal verliezen'. Vanaf donderdag verscherpt Rusland de controle op voedsel en landbouwproducten die worden geïmporteerd uit Turkije. Onderzoek heeft volgens het ministerie van Landbouw uitgewezen dat 15 procent van de landbouwinvoer uit Turkije niet voldoet aan de Russische regels. Volgens persbureau Bloomberg overweegt Rusland bovendien andere projecten met Turkije te schrappen.

Russische toeristen verzamelen zich bij de balie nadat hun vlucht naar Egypte is geannuleerd begin november. Beeld ap
Russische toeristen verzamelen zich bij de balie nadat hun vlucht naar Egypte is geannuleerd begin november.Beeld ap

Minder Russische toeristen in buitenland

De bekoelde betrekkingen met Turkije zullen geen positieve invloed hebben op de reislust van de Russen. Het aantal Russen dat volgend jaar naar het buitenland op vakantie gaat zal met meer dan 40 procent afnemen ten opzichte van dit jaar. Dat verwacht het hoofd van Rostourism Oleg Safonov.

Daarin speelt ook de vliegtuigcrash boven het Egyptische schiereiland Sinaï een rol. In de Russische Airbus A321 die op 31 oktober van de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh naar Rusland vertrok werd een bom geplaatst. Alle 224 inzittenden, voornamelijk Russen, kwamen om bij de explosie boven het Egyptische schiereiland Sinaï. Daaropvolgend besloot president Poetin dat Russische luchtvaartmaatschappijen voorlopig niet naar Egypte zullen vliegen. De 80 duizend Russen die op dat moment in Egypte verbleven werden teruggehaald naar Rusland.

undefined

Een wrakstuk van de gecrashte Airbus A321 in de Sinaï-woestijn. Beeld epa
Een wrakstuk van de gecrashte Airbus A321 in de Sinaï-woestijn.Beeld epa
Meer over