Rusland stuurt nieuw trio naar ruimtestation ISS

Rusland heeft succesvol een Sojoez-capsule naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd om daar drie nieuwe bewoners af te zetten. Het betreft twee Russen en een Amerikaan.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Op de besneeuwde basis Bajkonoer in Kazachstan vertrok om 05.14 uur vanochtend de Sojoez-FG draagraket. Die zette negen minuten later de Sojoez TMA-22 capsule op een traject naar het ISS. De twee zonnepanelen klapten naar behoren open.

Het was de eerste lancering van een Sojoez-FG sinds het falen van een Sojoez-U bij het lanceren van een onbemande cargo naar het ISS. Door dat ongeluk op 14 augustus was de start van deze Sojoez bijna twee maanden uitgesteld.

Aan boord van de Sojoez bevinden zich de Russen Anton Sjklaperov (gezagvoerder) en Anatoli Ivanitsjin met de Amerikaan Dan Burbank. Voor Burbank is het een tweede ruimtevlucht. Zijn collega's zijn groentjes. Hun missie duurt 123 dagen. 'Alles is normaal en wij voelen ons goed', liet het drietal aan de vluchtleiding weten. De koppeling is gepland voor woensdag.

Het trio zal in het ISS drie opvarenden ontmoeten: de Amerikaan Mike Fossum (USA), Satoshi Furukawa uit Japan en de Rus Sergej Volkov. Zij zijn sinds begin juni in de ruimte.

V.l.n.r.: De Amerikaan Dan Burbank en de Russen Anton Sjklaperov en Anatoli Ivanitsjin. Beeld afp
V.l.n.r.: De Amerikaan Dan Burbank en de Russen Anton Sjklaperov en Anatoli Ivanitsjin.Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
De lancering van de capsule. Beeld epa
De lancering van de capsule.Beeld epa
Meer over