Rusland sluit akkoord met Wit-Rusland

De Russische president Jeltsin en zijn Wit-Russische ambtsgenoot Loekasjenko hebben vrijdag een handvest ondertekend dat hun relaties verder verdiept. Maar van een unie tussen de twee landen, zoals door sommigen wordt gewenst, is nog geen sprake....

Reuter

MOSKOU

'Dit is een bijzondere dag in de levens van het Russische en Wit-Russische volk', zei Jeltsin tijdens de ceremonie in het Kremlin. Hij omhelsde Loekasjenko. Het pact is echter een sterk afgezwakte versie van de tekst die oorspronkelijk was opgesteld door voorstanders van een samengaan van de twee landen.

De liberale hervormers die de dienst uitmaken in het Kremlin hebben daar een stokje voor gestoken. Ze vreesden dat Loekasjenko met zijn autoritaire bewind en zijn niet-hervormde economie een slechte invloed zou hebben op Rusland.

Jeltsin maakte duidelijk dat de twee landen niet langer uit zijn op de vorming van een gezamenlijke staat. De twee landen zullen hun buitenlandse politiek, economische hervormingen en militaire activiteiten coördineren. Ook komt er een Hoogste Raad onder leiding van Jeltsin en Loekasjenko. Maar de beslissingen van deze instelling moeten ook nog bevestigd worden door beide presidenten afzonderlijk.

Jeltsin bevestigde gisteren de benoeming van generaal Igor Sergejev tot minister van Defensie. Sergejev, die hoofd was van Ruslands strategische atoommacht, werd donderdag interim-minister, na het ontslag van zijn voorganger Rodionov.

Meer over