nieuws

Rusland slaat terug in diplomatieke ruzie: tien Amerikaanse diplomaten moeten land verlaten

De diplomatieke rel tussen Rusland en de Verenigde Staten escaleert. Moskou heeft vrijdag laten weten dat het tien Amerikaanse diplomaten zal uitwijzen, als onderdeel van een heel pakket van represailles in reactie op nieuwe Amerikaanse sancties.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.  Beeld AFP
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.Beeld AFP

Acht hoge Amerikaanse functionarissen krijgen volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov een inreisverbod voor Rusland, onder wie (oud-) regeringsleden. Het gaat onder anderen om FBI-directeur Christopher Wray, minister van Justitie Merrick Garland, minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas en de voormalige Nationaal Veiligheidsadviseurs John Bolton en Susan Rice.

Rusland gebood voorts ambassadeur John Sullivan Moskou per direct te verlaten om in Washington overleg te gaan voeren over de diplomatieke rel tussen de twee landen. De Amerikaanse ambassade mag daarnaast geen personeel meer aantrekken uit Rusland zelf of van andere landen, en ambassadepersoneel krijgt te maken met strengere reisbeperkingen in Rusland. Daarnaast zal Rusland kantoren van Amerikaanse niet-gouvernementele organisaties sluiten vanwege wat minister Lavrov noemde inmenging in de Russische politiek.

Vergelding

De maatregelen zijn een vergelding voor de sancties die de regering-Biden donderdag instelde. Deze dienden als straf voor de Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar en de Russische betrokkenheid bij de grootschalige zogenaamde SolarWind-hack in Amerikaanse federale computersystemen.

Washington wees als onderdeel van het pakket tien medewerkers van de Russische ambassade uit, stelde sancties in tegen tientallen Russische bedrijven en personen, en beperkte de Russische mogelijkheden om geld te lenen door Amerikaanse banken te verbieden in Russische staatsobligaties te handelen.

Lavrov benadrukte dat Rusland niet uit is op escalatie en openstaat voor een dialoog met de VS. Dit leek een verwijzing naar het voorstel dat de Amerikaanse president Biden dinsdag in een telefoongesprek met zijn Russische collega Poetin deed voor een de-escalerende ontmoeting tussen beiden komende zomer in een derde land. Oostenrijk en Finland hebben zich al als mogelijke gastheer gemeld.

Rusland liet vrijdag ook weten dat het vijf Poolse diplomaten uitwijst. Polen had donderdag in navolging van de VS ook aangekondigd drie Russische diplomaten te zullen uitwijzen.

Meer over