Rusland reageert verdeeld op voorstel Trump om nucleaire deal te sluiten

Rusland heeft verdeeld gereageerd op het voorstel van de Amerikaanse president-elect Donald Trump om de sancties tegen Rusland op te heffen in ruil voor een 'drastische inperking' van het kernwapenarsenaal. Volgens Konstantin Kasachev, het hoofd van het parlementaire comité voor Buitenlandse Zaken, staat het opheffen van de sancties niet in verhouding tot de veiligheid van Rusland.

Redactie
De bekende Poetin-Trump-kus, een muurschildering in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Beeld afp
De bekende Poetin-Trump-kus, een muurschildering in de Litouwse hoofdstad Vilnius.Beeld afp

Het land wil in de onderhandelingen over de sancties niet 'iets opofferen, en zeker niet als het om veiligheid gaat', aldus Kasachev. Hij zei verder dat het opheffen van de sancties, die zijn ingesteld in de nasleep van de annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim, geen doel op zich is.

Trump deed voor het eerst zijn concrete buitenlandbeleid uit de doeken in interviews met twee Europese kranten, het Engelse The Times en de Duitse krant Bild. Daarin sprak hij over de Brexit ('iets fantastisch'), over de Duitse bondskanselier Angela Merkel ('desastreuze fout om al die illegalen binnen te laten'), over de NAVO ('achterhaald' maar 'heel belangrijk') en BMW (extra belasting voor geïmporteerde auto's).

Ook zei hij dat hij een nucleaire deal wil sluiten met Rusland. 'We moeten eraan toe zijn Poetin te vertrouwen', aldus Trump over de Russische president.

Ruilmateriaal

Trump zei in The Times dat hij het kernwapenarsenaal van de VS en Rusland 'drastisch wil verkleinen'. De sancties die vertrekkend president Obama tegen de Russen invoerde, ziet Trump als ruilmateriaal. 'We hebben de sancties. Laten we kijken of we wat goede deals kunnen sluiten met Rusland. Het terugdringen van kernwapens is een belangrijk onderwerp aan de onderhandelingstafel', aldus Trump in de Britse krant.

Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov heeft tijdens een persconferentie gezegd dat het nog te vroeg is om in te gaan op het voorstel van Trump. Hij wil wachten tot Trump is aangesteld tot president. Hij ontkende verder dat er een ontmoeting op het programma staat tussen Poetin en Trump. De Russische senator Oleg Morozov reageerde positiever. Hij zei dat Moskou bereid is het plan van Trump te bespreken.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft gezegd dat de sancties tegen Rusland overeind moeten blijven zolang Rusland nog niet alle twaalf afspraken uit het in 2014 in Minsk gesloten vredesakkoord heeft doorgevoerd. Het akkoord heeft tot doel om vrede en stabiliteit te handhaven in het oosten van Oekraïne, waar sinds de annexatie van de Krim een verwoede strijd gaande is tussen separatisten en regeringsgetrouwen.

Vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar Biden maandag een laatste bezoek als vicepresident bracht, zei hij dat de internationale gemeenschap zich moet verzetten tegen de Russische agressie. Hij drong er bij Trump op aan de Oekraïense regering te steunen.

Trump heeft in interviews uitgehaald naar Merkel en kwam met een voorstel voor het opheffen van de sancties voor Rusland. Beeld afp
Trump heeft in interviews uitgehaald naar Merkel en kwam met een voorstel voor het opheffen van de sancties voor Rusland.Beeld afp

Handelsdeal

In het vraaggesprek met The Times haalde Trump uit naar Merkel, die hij 'verreweg de belangrijkste leider' in Europa noemde. De Duitse bondskanselier maakte volgens de aankomend president een 'desastreuze fout' door een miljoen migranten het land in te laten. Trump voorspelt dat andere landen het voorbeeld van de Britten volgen en de Europese Unie gaan verlaten, die volgens hem zwaar beschadigd is door de vluchtelingencrisis. 'Ik geloof dat als de Europese landen niet waren gedwongen al die vluchtelingen op te nemen, zo veel... Ik denk dat er dan geen Brexit was geweest.'

Het Britse vertrek uit de Europese Unie wordt volgens de aankomend Amerikaans president 'iets fantastisch'. Hij beloofde in het interview hard te gaan werken om een handelsakkoord met Groot-Brittannië in de steigers te zetten. Volgens Trump zal een handelsdeal met de Britten 'snel en goed' worden geregeld.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson reageerde verheugd op de woorden van Trump. 'Het is heel goed nieuws dat de Verenigde Staten een vrijhandelsverdrag met ons willen en dit ook snel willen', aldus Johnson.

Verouderd

Hij kwam ook terug op een eerder interview waarin hij felle kritiek had op de NAVO. 'Ik kreeg zo veel te verduren nadat ik had gezegd dat de NAVO verouderd was', aldus Trump over de transatlantische samenwerking. 'De NAVO is verouderd omdat zij niets heeft gedaan tegen terreur.' Nu voegde hij eraan toe dat hij het samenwerkingsverband wel erg belangrijk vindt, hoewel hij bij zijn kritiek blijft dat veel NAVO-leden niet genoeg betalen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei maandag in Brussel na een gesprek met NAVO-chef Jens Stoltenberg dat het vraaggesprek met Trump voor 'verwondering en opwinding' heeft gezorgd.

Trump ging ook in op het Midden-Oosten. Hij noemde de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 de slechtste beslissing die het land ooit heeft genomen. Ook zei hij dat er veiligheidszones (zogenaamde 'safe zones') gecreeërd hadden moeten worden in Syrië. De Golfstaten hadden deze zones moeten betalen.

In een interview in de Duitse krant Bild herhaalde Trump nog eens zijn pleidooi om autofabrikanten in de Verenigde Staten te houden. Als de Duitse automaker BMW zijn productie naar Mexico verplaatst, zal hij ervoor zorgen dat er 35 procent invoerbelasting op de auto's komt, aldus Trump.

Aankomend Amerikaans president Donald Trump. Beeld afp
Aankomend Amerikaans president Donald Trump.Beeld afp
Meer over