Rusland ontkent bombardementen op Syrië: 23 doden

Rusland ontkent dat het luchtaanvallen heeft uitgevoerd op de door rebellen gecontroleerde stad Idlib in het noordwesten van Syrië. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie in een verklaring. Bij de bombardementen kwamen in de nacht van maandag op dinsdag zeker 23 mensen om het leven.

Redactie
Een man wordt in een ziekenhuis in Idlib behandeld aan zijn verwondingen. Beeld afp
Een man wordt in een ziekenhuis in Idlib behandeld aan zijn verwondingen.Beeld afp

'Russische vliegtuigen hebben geen enkele gevechtmissie, laat staan luchtaanvallen uitgevoerd op de provincie Idlib', aldus Igor Konasjenkov, woordvoerder bij het ministerie van Defensie.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen monitort, spreekt van de zwaarste bombardementen sinds een gedeeltelijk staakt-het-vuren werd overeengekomen in februari. Het Observatorium houdt Rusland verantwoordelijk voor de bombardementen.

Bij de aanvallen werden verschillende doelen in de stad geraakt, waarvan een naast een ziekenhuis. Onder de doden waren zeker zeven kinderen, zei Rami Abdulrahman van het Observatorium.

Reddingswerkers waren de hele nacht in touw om slachtoffers te zoeken. Ze vonden ook enkele overlevenden, liet de burgerbescherming in Idlib weten op haar Facebook-pagina.

Een gewond meisje wordt binnengebracht in een ziekenhuis in Idlib. Beeld afp
Een gewond meisje wordt binnengebracht in een ziekenhuis in Idlib.Beeld afp

Extremisme

De provincie Idlib ligt in het noorden en grenst aan Turkije. Bijna de hele provincie is in handen van rebellengroepen, waaronder extremistische organisaties als Jabhat al-Nusra en Ahrar al-Sham.

Artsen Zonder Grenzen maakte vorige week bekend zich terug te trekken uit het noorden van Syrië, omdat IS daar steeds verder oprukt. De hulporganisatie voelt zich niet langer veilig en ziet zich genoodzaakt het ziekenhuis Al Salamah in de grensplaats Azaz te sluiten. Ziekenhuizen van de hulporganisaties zijn geregeld doelwit van raket- en luchtaanvallen die worden uitgevoerd door het Syrische regeringsleger of Russische gevechtsvliegtuigen.

Een moskee in de stad Idlib. Beeld reuters
Een moskee in de stad Idlib.Beeld reuters
Meer over