Rusland ontkent betrokkenheid bij hack Democratische partijtop

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft de beschuldigingen dat Rusland achter de hack zou zitten van de gelekte e-mails van de Democratische partijtop terzijde geschoven. Dat deed hij dinsdag voorafgaand aan een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega John Kerry in Laos.

Redactie
Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Beeld EPA
Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken.Beeld EPA

In krachtige bewoording ontkende Lavrov iets te maken te hebben met de hack. De Amerikaanse FBI onderzoekt de computerinbraak bij de Democratische partij. Website Wikileaks publiceerde vorige week 20 duizend e-mails van het Democratisch Nationaal Comité die door de hackers waren buitgemaakt. Hieruit bleek dat de Democratische partijtop weinig op had met Clinton's Democratische tegenstrever Bernie Sanders en hem zelfs in diskrediet wilde brengen.

De campagneleider van Hillary Clinton, Robby Mook, stelde zondag op gezag van experts dat de e-mails naar buiten waren gebracht 'door Russen met het doel Donald Trump te helpen.'

Helpt Poetin Trump een handje?

Probeert de Russische president Vladimir Poetin via zijn inlichtingendiensten de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, ten gunste van de Republikeinse kandidaat Donald Trump?

Ongunstig moment

De gevoelige informatie werd openbaar op een voor de Democraten zeer ongunstig moment: vlak voor hun maandag begonnen partijconventie die Clinton op het schild zal hijsen. Voor sommigen is het de vraag of Russische inlichtingendiensten achter de publicatie van de mails zitten, anderen hebben weinig of geen twijfel. 'Er zijn nogal wat bewijzen dat de dump van Wikileaks een georkestreerde daad was van de Russische regering om de presidentiële campagne van Hillary Clinton te ondermijnen', zegt technologiedeskundige Patrick Tucker van DefenseOne, een in veiligheidsvraagstukken gespecialiseerd online tijdschrift. Hij wees er dit weekeinde op dat de Democratische partij eerder al het mikpunt was van digitale inbraken die terug te voeren waren op Russische inlichtingendiensten.

Trump lovend over Poetin

In de Republikeinse partij bestaat een onverholen bewondering voor Poetin als krachtige leider. Trump zelf heeft zich meer dan eens lovend uitgelaten over Poetin, die op zijn beurt warme woorden sprak aan het adres van de Republikein. Sommigen uitspraken van Trump moeten Poetin als muziek in de oren klinken. Zo zei de presidentskandidaat dat NAVO-bondgenoten die hun 'verplichtingen' niet nakomen, verstoken blijven van Amerikaanse hulp in het geval van Russische agressie.

Een muurschildering van Poetin die Trump kust in Vilnius. Beeld reuters
Een muurschildering van Poetin die Trump kust in Vilnius.Beeld reuters
Meer over