Rusland onthaalt koning met alle egards

Trompetgeschal, tromgeroffel. De erewacht in het Kremlin springt vrijdagavond in de houding. Bij de in bladgoud bedekte Alexanderzaal zwaaien beide deuren open. Links het koningspaar, rechts de Russische president Vladimir Poetin. 'Heel veel dank voor uw ontvangst hier in Moskou, meneer de president', zegt koning Willem-Alexander.

MOSKOU - 'Ondanks de wat stroeve diplomatieke relatie ben ik heel blij dat u toch bent gekomen', antwoordt Vladimir Poetin. 'Ik weet zeker dat wij veel te bespreken hebben.'

Het ontvangst in Moskou is gisteravond hartelijk, de glimlach is bij beide kanten oprecht. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn voor een tweedaags bezoek in Rusland. 'Opdat we alles in vriendschap zullen oplossen', aldus Willem-Alexander.

Gedrieën lopen ze door de zowaar nog groteskere Andrejevzaal. Het koninklijk paar kijkt een paar keer in de rondte. Het mag ook wel een wonder heten, de mooiste ontvangsthallen in het Kremlin zijn onder Sovjet-dictator Jozef Stalin afgebroken en in de laatste jaren van president Boris Jeltsin in ere hersteld.

Minister Liliane Ploumen voor Buitenlandse Handel is al vroeg binnen. 'Je kunt wel doen alsof dit de normaalste zaak van de wereld is, en dat probeer ik natuurlijk ook, maar dit is echt ongelooflijk.' De sfeer is dan nog ontspannen. Lijfwachten maken grapjes met Russische journalisten. Een journaliste van de staatstelevisie kijkt niet op of om naar al het bladgoud en is bezig met haar Facebookberichten. 'Sociale netwerken verboden', brult de wacht. De journaliste schrikt op. 'Grapje.' De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beent naar buiten voor een laatste sigaret. Een paar minuten later melden Russische persbureaus dat Lavrov zaterdag afreist naar Genève. Daarmee is een gesprek onder vier ogen tussen hem en collega-minister Timmermans van de baan.

undefined

Meer over