Update

Rusland neemt grenspost in, EU maant tot terugtrekking

De leiders van de 28 EU-landen komen donderdag bijeen op een extra top over de crisis in Oekraïne. Mogelijk leggen zij Rusland dan sancties op vanwege diens inmenging in Oekraïne. De NAVO gaat vandaag om tafel.

Redactie
Pro-Russische activisten en mannen in militaire kleding bij een Oekraïense grenspost bij een dorp vlakbij Simferopol op de Krim. Beeld afp
Pro-Russische activisten en mannen in militaire kleding bij een Oekraïense grenspost bij een dorp vlakbij Simferopol op de Krim.Beeld afp

Moskou zou gisteravond olie op het vuur hebben gegooid door een grenspost bij de veerboot tussen Rusland en het Oekraïense schiereiland de Krim in te nemen. Zeker drie trucks met daarin Russische troepen namen de ferry naar de Oekraïense kant, aldus douaniers. Volgens de Oekraïense VN-ambassadeur Joerij Sergejev heeft Rusland sinds 24 februari al zo'n 16.000 extra manschappen naar de Krim gestuurd.

De Europese Unie maant Moskou zijn militairen terug te halen. Gebeurt dat niet, dan volgen er maatregelen, lieten de ministers van Buitenlandse Zaken weten. Zo kunnen gesprekken over de versoepeling van de visumplicht worden opgeschort, terwijl de Russen juist dolgraag visumvrij naar de EU willen reizen.

De Europese ministers zien een dialoog tussen Kiev en Moskou als de enige oplossing voor de crisis in Oekraïne. Zij zouden daarin kunnen bemiddelen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov (links) en EU-buitenlandchef Ashton, eind januari in Brussel. Beeld afp
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov (links) en EU-buitenlandchef Ashton, eind januari in Brussel.Beeld afp

Onduidelijkheid ultimatum
Over het nut van sancties zijn de meningen verdeeld. Hoewel sommige deskundigen vrezen dat die de EU zwaarder zouden schaden dan Rusland, deelt minister Frans Timmermans die mening niet. 'Het zal altijd pijn doen, maar we moeten niet doen alsof Europa met handen en voeten gebonden is aan de Russen.' Sancties zijn 'onvermijdelijk als Moskou zijn confrontatiekoers rond Oekraïne niet wijzigt'. De VS liet weten al bezig te zijn met voorbereidingen op sancties, die zeer waarschijnlijk worden opgelegd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, overlegde vandaag met VN-chef Ban Ki-moon. De VN Veiligheidsraad ging voor de derde keer in beraad. In Wenen kwam de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bijeen, maar Rusland liet weten nu geen OVSE-missie in Oekraïne te willen. Met name Duitsland maakt zich sterk voor zo'n missie om alle feiten op een rijtje te zetten.

Gisteren heerste onduidelijkheid over een vermeend ultimatum dat Rusland Oekraïne zou hebben gesteld. Volgens het Russische persbureau Interfax zouden de Russen op het hele schiereiland ten aanval gaan als de Oekraïense militairen daar zich niet voor dinsdagmorgen 04.00 uur (Nederlandse tijd) overgeven. Later ontkenden de Russen het ultimatum echter.

'Ergste crisis van de eeuw'
Hoewel Rusland het recht heeft troepen in de regio te stationeren, moet het Kremlin ze direct terugroepen naar hun bases, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague in een interview met de BBC. Hij noemde de Russische interventie in Oekraïne de grootste crisis in Europa tot nu toe in deze eeuw.

Rusland lijkt zich weinig aan te trekken van kritiek van buitenaf. Oekraïense grenswachten melden dat de Russen hun militaire aanwezigheid in de regio verder opbouwen. Rusland heeft pantservoertuigen klaargezet aan de Russische kant van het smalle zeekanaal dat tussen Rusland en de Krim loopt, de zogeheten Straat van Kertsj. Het is nu de vraag of Rusland de pantservoertuigen laat overvaren naar Oekraïne.

Ook wordt een brug gebouwd in de vorm van een 4 kilometer lange oeververbinding over de straat van Kertsj tussen de Krim en het Russische schiereiland Taman. Werkzaamheden zullen binnenkort beginnen.

Luchtruim geschonden
Russische straaljagers hebben in de nacht van zondag op maandag twee keer het Oekraïense luchtruim geschonden boven de Zwarte Zee. Een Oekraïens gevechtsvliegtuig werd daarop de lucht ingestuurd om de toestellen te onderscheppen. Volgens Oekraïne zijn zo 'provocaties' door de Russische vliegtuigen voorkomen.

Ook zouden Russische schepen de haven van Sebastopol op de Krim in en uit varen. De Russische Zwarte Zeevloot heeft daar een basis. In sommige delen van de Krim zouden Russische troepen het mobiele telefoonverkeer hebben geblokkeerd.

De Verenigde Staten gaven zondag al te kennen dat Moskou 'de complete operationele controle over de Krim' heeft. Zo'n 6000 Russische lucht - en grondtroepen hadden toen positie gekozen op het autonome schiereiland.

G8-overleg opgeschort
Het Witte Huis maakte verder bekend dat de Verenigde Staten en zes andere leden van de G8 het overleg over de G8-top dit jaar in Rusland hebben opgeschort. In een verklaring veroordelen de zeven landen Ruslands 'schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne'. Het gaat naast de VS om Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan. De volgende bijeenkomst van de G8 staat gepland voor juni, in het Russische Sotsji.

William Hague met de Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov. Beeld reuters
William Hague met de Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov.Beeld reuters
Meer over