Rusland legt reeks economische sancties op aan Turkije

Rusland heeft Turkije een reeks economische sancties opgelegd. Vladimir Poetin zette zaterdagavond zijn handtekening onder een decreet. Ook is de Russische president er volledig op gericht om op eventuele Turkse dreiging te reageren nadat Turkije eerder deze week een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht had geschoten. Dat heeft zijn woordvoerder, Dmitry Peskov, zaterdag gezegd.

De Russische president Vladimir Poetin tijdens een persconferentie op 26 november. Beeld afp
De Russische president Vladimir Poetin tijdens een persconferentie op 26 november.Beeld afp

In een interview met het Russische tv-programma 'News on Saturday' omschreef Peskov het gedrag van de Turkse luchmacht als 'totaal krankzinnig'. Hij vervolgde dat 'niemand het recht heeft om zo verradelijk een Russisch vliegtuig van achteren neer te schieten'.

'De situatie heeft de volle aandacht van de president omdat de omstandigheden dat eisen', aldus Peskov. 'De omstandigheden zijn ongeëvenaard, het is dus vanzelfsprekend dat de reactie gelijk staat aan de dreiging.'

'Volledig gemobiliseerd'

Turkije zal nu wel drie keer nadenken voor het een Russisch toestel in het vizier neemt. Met het sturen van de S-400, het modernste luchtverdedigingssysteem van Rusland, heeft Moskou de militaire interventie in Syrië opgevoerd.

Sancties

Rusland legt Turkije een reeks van economische sancties op na het neerschieten afgelopen week van een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Turks-Syrische grens. President Vladimir Poetin heeft daartoe zaterdag een decreet ondertekend.

De al eerder in het vooruitzicht gestelde sancties behelzen onder meer een verbod of beperking van de invoer van bepaalde Turkse goederen. Daarnaast zullen sommige Turkse bedrijven hun activiteiten in Rusland moeten beperken en Russische touroperators mogen geen reizen naar Turkije meer aanbieden. Luchtvaartmaatschappijen zullen ook hun chartervluchten tussen Rusland en Turkije moeten opgeven.

Volgens een hoge Turkse ambtenaar zullen de sancties alleen maar leiden tot meer frictie tussen de twee landen. 'Dit soort sancties doen de relatie alleen maar meer schade toe. Ze maken niets makkelijker, het probleem wordt juist groter'.

'Betreurd'

De president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, zei eerder vandaag het neerhalen van het toestel te betreuren. 'We wilden dat het nooit gebeurd was, maar het is gebeurd. Ik hoop dat zoiets niet nog eens gebeurt.'

Turkije en Rusland zouden positiever over de kwestie moeten praten, vindt Erdogan. De komende klimaatconferentie in Parijs biedt die mogelijkheid volgens hem en hij nodigde zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin uit voor een onderhoud. Eerder waarschuwde Turkije zijn inwoners alle niet-noodzakelijke reizen naar Rusland af te lasten.

De relatie tussen Rusland en Turkije is gespannen, sinds Turkije begin deze week een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde boven de grens tussen Turkije en Syrië. Rusland voert daar luchtaanvallen uit op doelen van Islamitische Staat.

President Erdogan gisteren in Bayburt. Beeld ap
President Erdogan gisteren in Bayburt.Beeld ap

Klimaattop

Maandag zijn de leiders van de twee landen, de Russische president Poetin en Erdogan, in Parijs voor een grote klimaattop. Poetin weigert voorlopig in te gaan op de uitnodiging van Erdogan om in gesprek te gaan. Erdogan verzocht eerder om een ontmoeting met de Russische president. Poetin eist excuses van Erdogan, eerder wil hij niet praten.

Rusland kondigde na het incident aan economische sancties in te stellen tegen Turkije en grote gezamenlijke investeringsprojecten stop te zetten. Het land heeft bovendien alle toeristische reizen naar Turkije geannuleerd. Dat kan de Turken miljarden kosten. Vrijdag kondigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov bovendien aan dat Rusland vanaf 1 januari 2016 visa gaat invoeren voor Turken die naar Rusland willen reizen.

Volgens Erdogan moet het dispuut met de Russen over het neergehaalde vliegtuig de relaties tussen beide landen op andere terreinen niet verstoren. De Russen moeten niet 'spelen met vuur', waarschuwde hij.

Lees ook: Droom gezamenlijke aanpak spat uiteen

Na verschillende aanslagen van IS, in Parijs, Beiroet en Egypte, leek het er even op dat een breed front tegen de terreurgroep mogelijk was, mét Rusland. Maar die droom is met het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig op de Turks-Syrische grens uiteengespat, schrijft Bert Lanting in deze analyse (+).

De Turkse president Erdogan met studenten op de universiteit van Bayburt. Beeld ap
De Turkse president Erdogan met studenten op de universiteit van Bayburt.Beeld ap
De Dorogomilovsky-markt in Moskou. Beeld ap
De Dorogomilovsky-markt in Moskou.Beeld ap
Meer over