Rusland: in 2018 permanent militairen op Noordpool

Rusland wil voor 2018 een permanente militaire eenheid in het Noordpoolgebied hebben. Dat heeft de Russische minister van defensie Sergej Sjoigoe donderdag gezegd.

Redactie
Een archieffoto uit 1997 toont een ontmantelde Russische kernonderzeeër in de Arctische basis Severomorsk. Beeld AP
Een archieffoto uit 1997 toont een ontmantelde Russische kernonderzeeër in de Arctische basis Severomorsk.Beeld AP

Moskou gaf in 2008 al aan militairen naar de poolcirkel te willen sturen. President Poetin heeft de afgelopen tijd vaart gezet achter het herstel van de militaire infrastructuur in het gebied. Rusland geeft als reden dat de inzet van het leger bij de pool van cruciaal belang is voor de veiligheid van scheepvaartroutes van Europa naar Azië, die door het Noordpoolgebied lopen.

Het ware motief van de militarisering van de Noordpool zal echter vooral de enorme voorraad gas en olie in het gebied zijn. Door het afsmelten van de Poolkap worden de bodemschatten gemakkelijker bereikbaar en wordt de noordelijke zeeroute langer bevaarbaar. Ook is het gebied militair volgens politicologen van groot belang als schuilplaats voor kernonderzeeërs in het geval van een oorlog tussen Rusland en de VS.

Begin september bracht de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek aan Alaska, om aandacht te vragen voor klimaatverandering. In Rusland wordt het bezoek van Obama echter vooral gezien als een teken dat de Verenigde Staten ook de hand willen leggen op het Noordpoolgebied.

Sovjet-tijd
Moskou is druk bezig een reeks militaire steunpunten en vliegvelden in het gebied te bouwen en bases uit de Sovjet-tijd te moderniseren. De nieuwe bases zullen op Wrangel en Kotelni in de Noordelijke IJszee, alsmede bij Kaap Sjmidta in de Siberische Zee verrijzen. Tegelijk heeft Poetin opdracht gegeven de Noordelijke Vloot de komende jaren te versterken. Sjoigoe zei donderdag dat de 'oprichting en bewapening' van de pooleenheid in 2018 zal zijn voltooid.

(Tekst loopt door onder kaart)

Obama in Alaska, 1 september 2015. Beeld reuters
Obama in Alaska, 1 september 2015.Beeld reuters
null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Ook gaat Rusland een militaire basis bouwen op de Koerilen, een eilandengroep op de grens van de Zee van Ochotsk en de Stille Oceaan. Het bezit van de eilanden wordt tot op de dag van vandaag fel omstreden door Japan, dat gelaten moest toezien hoe de Russen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de Koerilen bezetten.

Het besluit van het Kremlin trekt een wissel op de toch al koele betrekkingen tussen Japan en Rusland. De twee landen hebben juist door de inname van de Koerilen na de oorlog nooit een formeel vredesverdrag getekend.

Meer over