Rusland hoort kritiek Westen onbewogen aan

De Russische regering buigt niet voor de storm van westerse kritiek die is opgestoken nadat bekend werd dat het leger de inwoners van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny een 'vlucht-of-wordt-vernietigd'-ultimatum had gesteld....

'Als mensen in het buitenland zich zorgen maken om de gebeurtenissen in de Noord-Kaukasus, zouden ze niet alleen Rusland onder druk moeten zetten', meende premier Poetin.

De Russische luchtmacht heeft pamfletten afgeworpen om de 40 duizend inwoners van Grozny te laten weten dat ze tot zaterdag de tijd hebben om de stad te verlaten. Maar vluchtelingen die dinsdag de frontlijn waren overgestoken, vertelden dat de meesten in Grozny niet uit hun kelders durven te komen en geen idee hebben van het Russische ultimatum.

Minister van Binnenlandse Zaken Roesjajlo vloog zelf naar Tsjetsjenië om de 'veiligheidscorridor' te inspecteren waarlangs de bevolking van Grozny volgens de Russen veilig kan vertrekken. Russische politiecommando's wachten de Tsjetsjenen op bij een controlepost op een heuvelrug tien kilometer buiten de stad. Per dag kunnen er hoogstens drieduizend mensen worden doorgelaten, zei de minister. De politie wil namelijk de persoonsgegevens van elke vluchteling controleren om te voorkomen dat er rebellen ontsnappen.

De Russische regering reageerde boos op het nieuws dat het Internationale Monetaire Fonds (IMF) een lening van 640 miljoen dollar aan Rusland voorlopig heeft uitgesteld. De beslissing van het IMF - enkele uren nadat de Amerikaanse president Clinton had verklaard dat Rusland een hoge prijs zou betalen voor een aanval op Grozny - wordt door Moskou gezien als politieke chantage. Volgens vice-premier Christenko heeft Rusland aan alle economische voorwaarden voor de lening voldaan. 'De status van het IMF als een a-politieke organisatie staat op het spel', zei hij.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de Europese Unie niet het recht heeft strafmaatregelen te treffen vanwege de oorlog in Tsjetsjenië. 'De taal van sancties en van het dictaat is onaanvaardbaar, zeker als het gaat om de soevereiniteit van Rusland', waarschuwde het ministerie. De EU-landen bespreken vrijdag in Finland of het zin heeft economische sancties in te stellen.

Moskou gaat ervan uit dat het Westen Rusland niet de rug zal toekeren vanwege Tsjetsjenië. Een definitieve breuk zou zaken op het spel zetten die voor de VS en de EU van groot belang zijn: samenwerking bij de non-proliferatie, de uitbreiding van de NAVO, en de onderhandelingen over een nieuw ABM-verdrag (over anti-raketsystemen). Premier Poetin hield het er diplomatiek op dat de verontwaardiging van het Westen was gebaseerd op gebrekkige informatie. 'Er is geen enkel ultimatum gesteld in Tsjetsjenië', zei hij. 'Er is alleen een pamflet van onze troepen die bezorgd zijn over het lot van burgers in Grozny.'

Meer over