Rusland helpt de Adygen bij vertrek uit Kosovo

Rusland gaat een veertigtal gezinnen van Kaukasische afkomst uit de Servische provincie Kosovo evacueren. Het is voor het eerst dat Moskou een dergelijke operatie onderneemt....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De Adygen werden samen met een aantal andere bergvolkeren na de verovering van de Kaukasus door het Russische leger in 1864 verdreven naar het Ottomaanse rijk. Een aantal van hen trok naar Kosovo, dat destijds onder de heerschappij van de Turken viel.

Momenteel zijn er in de Servische provincie nog 42 gezinnen over die vastgehouden hebben aan hun taal en tradities. De Adygen willen terug naar de Kaukasus, omdat zij naar hun zeggen in Kosovo onder druk gezet worden door de plaatselijke Albanese bevolking.

De betrekkingen met de etnische Albanezen zijn de afgelopen tijd sterk verslechterd, omdat de Adygen tegen het onafhankelijkheidsstreven van de Albanese bevolking zijn en weigeren geld bij te dragen aan hun strijd. De Adygen klagen dat de Albanezen hen uit wraak met geweld proberen te verjagen uit de provincie.

Ondanks alle financiële problemen heeft de Russische regering nu geld uitgetrokken voor de repatriëring van de Adygen uit Kosovo. Het grootste struikelblok is echter dat de Adygen compensatie willen zien te krijgen voor de boerderijen die zij achterlaten. Verkopen is er niet bij. De plaatselijke bevolking weet toch dat ze binnenkort hun koffers zullen pakken en de Joegoslavische regering heeft geen geld.

De republiek Adygeja in het zuiden van Rusland heeft al stukken grond voor de repatrianten ter beschikking gesteld. De Adygejse autoriteiten drongen er al lang bij Moskou op aan de Adygen uit Kosovo weg te halen.

De humanitaire operatie heeft in Rusland inmiddels kritiek uitgelokt. Volgens critici probeert Moskou er slechts goede sier mee te maken bij de Kaukasische republieken. Sommige kranten vragen zich af waarom de Russen uit Tsjetsjenië of Tadzjikistan niet op zo'n behandeling konden rekenen.

Meer over