Rusland gaat geen zaken doen met 'muiters' in Kiev

Rusland heeft maandag zware kritiek geleverd op de nieuwe, pro-westerse machthebbers in Oekraïne. Premier Dmitri Medvedev zei eraan te twijfelen of de autoriteiten in Kiev het recht hebben om het land te besturen. Volgens hem zijn ze aan het bewind gekomen door een 'gewapende muiterij'. Eerder op de dag had Kiev een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de verdreven president Viktor Janoekovitsj.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Dat een aantal westerse landen het nieuwe Oekraïense gezag erkent noemde hij een afwijking. 'Er bestaat grote twijfel over de legitimiteit van heel wat machtsorganen die daar functioneren. Sommige westerse partners denken er anders over. Het is gek om te zien dat mensen iets legitiem noemen wat feitelijk het gevolg is van een gewapende muiterij.'

Rusland, de belangrijkste steunpilaar van Janoekovitsj, wil geen zaken doen met het nieuwe gezag. 'Als je mensen die met zwarte maskers en kalasjnikovs door Kiev dwalen beschouwt als de regering, wordt het voor ons moeilijk om daarmee zaken te doen', aldus Medvedev.

Zondag riep Moskou zijn ambassadeur in Kiev terug voor overleg. Rusland is pas bereid de banden met Oekraïne weer aan te halen als dat land een 'normale regering' heeft.

De bewindsman zei zich zorgen te maken over de veiligheid van Russische burgers in het buurland. 'We begrijpen niet wat er aan de hand is. Er is een reële bedreiging voor onze belangen en burgers.' Hij doelde op de Russische gemeenschappen in het oosten van Oekraïne en op de Krim.

In 2008 gebruikte Rusland de bescherming van zijn burgers als rechtvaardiging voor de militaire interventie in Georgië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev antwoordde snel dat de vrees van Medvedev ongegrond is.

Medvedev deed zijn uitspraken nadat de Oekraïense autoriteiten een arrestatiebevel wegens 'massamoord' hadden uitgevaardigd tegen Janoekovitsj. Waar de gevluchte president zich ophoudt, bleef gisteren onduidelijk.

De Russische opperbevelhebber Valery Gerasimov en de NAVO-opperbevelhebber in Europa, Philip Breedlove, spraken gisteren af dat ze elkaar op de hoogte zullen houden van de ontwikkelingen in Oekraïne.

Catherine Ashton, buitenlandchef van de EU, kwam gisteren in Kiev aan voor overleg over financiële en politieke ondersteuning van de nieuwe autoriteiten. Ze legde bloemen op het Onafhankelijkheidsplein voor de slachtoffers die daar vielen in botsingen met de oproerpolitie.

Op het plein bevinden zich nog steeds barricaden van oude meubels en autobanden. Enkele honderden Oekraïners zeggen in hun tenten te willen blijven tot er verkiezingen zijn gehouden in mei. Op een groot videoscherm worden de gezichten getoond van slachtoffers.

'Dit is niet het moment om te feesten. We zijn nog in oorlog. We blijven zo lang als nodig is', zei een 53-jarige activist in militaire kleding.

Ex-premier Julia Timosjenko, die afgelopen weekeinde werd vrijgelaten uit de gevangenis, heeft uitgesloten dat ze weer premier wordt. Volgens haar partij heeft ze een aanbod voor een medische behandeling in Duitsland aangenomen. Ze heeft ernstige rugklachten.

undefined

Meer over