Rusland gaat door met bombardementen op Syrië

Rusland gaat door met zijn 'oorlog tegen terreur' in Syrië en geeft geen gehoor aan de oproep van de Verenigde Staten om een vliegverbod in te stellen, zodat het staakt-het-vuren in ere kan worden hersteld. Dat heeft het Kremlin donderdag laten weten.

Redactie
Syriërs reageren ontzet na een luchtaanval op de rebellenwijk al-Shaar in Aleppo, die volgens activisten aan veel kinderen het leven heeft gekost. Beeld afp
Syriërs reageren ontzet na een luchtaanval op de rebellenwijk al-Shaar in Aleppo, die volgens activisten aan veel kinderen het leven heeft gekost.Beeld afp

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov drong er bij Washington op aan zijn belofte na te komen de gematigde oppositie in Syrië te scheiden van terreurgroepen als Islamitische Staat en Jabhat Fatah al-Sham (voorheen bekend als al-Nusra). Alleen op die manier kan Rusland de terroristen in Syrië goed bestrijden, stelt Peskov.

Volgens het Kremlin weigeren de VS de essentiële onderdelen van het eerder deze maand overeengekomen staakt-het-vuren na te komen.

Syrische regeringsstrijders in het oude centrum van Aleppo, met op de achtergrond de historische citadel. Beeld afp
Syrische regeringsstrijders in het oude centrum van Aleppo, met op de achtergrond de historische citadel.Beeld afp

Luchtcampagne staken

Woensdag drong de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry er bij Rusland op aan om de luchtcampagne in Syrië te staken. In de noordelijke stad Aleppo zijn de afgelopen dagen tientallen mensen om het leven gekomen door de inzet van bunker busters, bommen die dwars door schuilkelders heen boren en enorme schade aanrichten. Syrië-gezant voor de VN, Staffan de Mistura, noemde de inzet van deze bommen eerder 'een oorlogsmisdaad'.

Kerry dreigde de samenwerking met Rusland op te zeggen als Rusland zou doorgaan met het bombarderen van de oppositie. 'De verantwoordelijkheid ligt bij Rusland om dit offensief te stoppen en humanitaire hulp toegang tot Aleppo en andere gebieden in nood te verlenen', zei Kerry tegen zijn Russische ambtgenoot Lavrov.

De VS maken volgens hem al aanstalten om de samenwerking, ook het overleg over een bondgenootschap tegen Syrische extremisten, te staken. Rusland kan dat voorkomen door de wapenstilstand nieuw leven in te blazen.

Kremlin-woordvoerder Peskov zei dat Rusland nog altijd geïnteresseerd is in een gezamenlijke aanpak met de Verenigde Staten om de crisis in Syrië op te lossen.

Bunker busters

Het voelt alsof er een aardbeving plaatsvindt. Zo omschrijven inwoners in Aleppo het effect van zogeheten 'bunker busters', bommen die kraters van wel vijf meter diep achterlaten. Lees hier meer.

Handarat

Ondertussen hebben Syrische regeringstroepen het Palestijnse vluchtelingenkamp Handarat, ten noorden van Aleppo, donderdag weten te heroveren op de rebellen. Het is de tweede keer in een week tijd dat het regime een offensief voert om het kamp in handen te krijgen.

Zakaria Malahifji, van de rebellengroep Fastaqim, heeft volgens persbureau Reuters bevestigd dat het kamp weer onder controle van regeringstroepen valt. Wel zouden er nog altijd gevechten rondom het kamp plaatsvinden.

Volgens de Verenigde Naties zijn er in het oosten van Aleppo, waar rebellengroepen actief zijn, 600 gewonden die dringend geëvacueerd moeten worden. De VN willen dat de strijdende partijen tijdelijk hun wapens neerleggen zodat hulpverleners hun werk kunnen uitvoeren.

Syrische soldaten lopen door Handarat. Beeld epa
Syrische soldaten lopen door Handarat.Beeld epa
Meer over