Rusland furieus over rapport VS mensenrechten

Rusland heeft furieus gereageerd op het jaarlijkse mensenrechtenrapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vorige week is verschenen....

Het Amerikaanse rapport noemt Rusland geen democratie. Het spreekt van ‘voortgaande centralisering van de macht’ rond de president, ‘een inschikkelijk parlement, politieke druk op rechters, corruptie en selectiviteit in de wetshandhaving, voortgaande mediarestricties en zelfcensuur, en overheidsdruk op de politieke oppositie’.

Russische parlementariërs noemen het een poging tot ‘directe beïnvloeding’ van de aankomende Doema- en presidentsverkiezingen in het land. Konstantin Kosatsjiov, hoofd van de buitenlandcommissie in de Doema: ‘Het masker is af. Het rapport legt uit hoe de VS projecten zullen financieren die de aankomende verkiezingen moeten beïnvloeden.’ Hij doelt op de passages die uitleg verschaffen over de 28 miljoen dollar die de Verenigde Staten dit jaar uitgeven aan het versterken van de Russische democratie.

Critici verwijten het Kremlin alle aspecten die met de verkiezingen te maken hebben zo strak mogelijk in handen te houden. In dat kader zijn de afgelopen jaren wetten aangenomen die de autoriteiten een vrije hand geven om onwelgevallige politieke partijen, ngo’s of dissidente geluiden te verbieden. Een recent voorbeeld gaf de pas verkozen nieuwe voorzitter van het nationale kiescomité. Hij zei in zijn eerste interview: ‘Mijn eerste regel is: Poetin heeft altijd gelijk.’

Buitenlandse steun voor civil society of democratie is in dit kader ongewenst. Eerder richtte president Poetin zijn pijlen al op de OVSE (bekend om zijn waarnemersmissies bij verkiezingen), die ‘misbruikt’ en ingezet wordt als ‘instrument’ tegen Rusland.

In de Russische reactie werd er woensdag aan herinnerd dat ‘het State Department op dezelfde wijze de passies heeft aangewakkerd toen ze de ‘gekleurde revoluties’ (in Oekraïne en Georgië, red.) aanstichtte’. Uit angst voor dergelijke straatprotesten heeft het Kremlin zijn eigen ‘volksleger’ opgericht, de jeugdorganisatie Nasji.

De enige positieve reacties op het Amerikaanse rapport komen van Russische mensenrechtenorganisaties. ‘De auteurs hebben de juiste conclusies getrokken over Rusland’, zei Tatiana Loksjina van het Demos Centrum. Maar de effectiviteit van de kritiek wordt ondermijnd, meent ze, ‘omdat de VS zelf niet langer het goede voorbeeld geven’.

Meer over