Rusland en ex-Sovjetstaten vormen strijdmacht

Rusland en zes andere voormalige Sovjetrepublieken hebben vrijdag besloten een gezamenlijke strijdmacht te vormen die de Kaukasus en Centraal-Azie moeten beschermen tegen de dreiging van islamitische extremisten uit Afghanistan. Moskou maakt zich steeds meer zorgen over het oprukken van de Taliban en de terreurgroep Islamitische Staat in Afghanistan.

President Poetin. Beeld EPA
President Poetin.Beeld EPA

Op een bijeenkomst van de leiders van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) in Kazachstan waarschuwde de Russische president Poetin dat de situatie in Afghanistan 'bijna kritiek' is en dat jihadisten erop uit zijn hun gebied uit te breiden. 'Éen van hun doelen is Centraal-Azië binnen te dringen', aldus Poetin. Daarom moeten de GOS-landen volgens hem klaar staan om een dergelijke aanval af te slaan.

Incidenten

Volgens de Kazachstaanse president Nazarbajev hebben zich al incidenten voorgedaan langs de grens tussen Afghanistan en Turkmenistan, maar dat werd later tegengesproken door het Turkmeense ministerie van Buitenlandse Zaken. Turkmenistan heeft zich niet aangesloten bij het militaire akkoord.

Rusland heeft de afgelopen tijd zijn militaire presentie in het gebied versterkt. Zo heeft Moskou extra gevechtshelikopters naar Tadzjikistan gestuurd. Daar heeft Rusland een militaire basis even buiten de hoofdstad Doesjanbe. Rusland en Tadzjikistan maken zich ernstig zorgen over het toenemende geweld in het noorden van Afghanistan. Vorige maand slaagden de Taliban erin de noordelijke stad Kunduz voor enkele dagen in handen te krijgen, voordat ze weer door regeringstroepen gesteund door Amerikaanse luchtaanvallen werden verdreven. De tijdelijke inname van de stad was een teken dat het Afghaanse leger nog steeds niet buiten de steun van de internationale troepen kan.

Gevechten langs de grens

Volgens de Tadzjiekse president Emomali Rachmon wordt er langs 'ruim 60 procent' van de grens met Afghanistan gevochten. De grens tussen de twee landen is 1400 kilometer lang en loopt door bergachtig terrein. Russische troepen bewaakten de grens tot 2005, toen Tadzjikistan de militaire afspraken met Rusland opzegde. Het akkoord dat de GOS-leiders vrijdag hebben gesloten betekent dat de Russen weer terugkeren aan de grens met Afghanistan, zij het dat ze waarschijnlijk deel zullen uitmaken van een gemengde eenheid van de GOS-landen. De militaire samenwerking tegen de jihadisten is volgens Poetin ook hard nodig omdat er 'vijf- tot zevenduizend' mensen uit Rusland en andere Sovjetrepublieken aan de kant van Islamitische Staat in Irak en Syrië vechten. 'Wij kunnen natuurlijk niet toestaan dat zij de ervaring die zijn nu in Syrië opdoen later bij ons thuis gebruiken.'

Op de bijeenkomst gaf Poetin hoog op van de resultaten die de Russische militairen inmenging in Syrië sinds het begin van deze maand al heeft gehad. Volgend de Russische president zijn er al tientallen commandocentra en munitiedepots van Islamitische Staat en andere jihadistische groeperingen verwoest. Ook zouden 'honderden terroristen' zijn gedood.

De Tadzjiekse president Emomali Rachmon. Beeld WikiCommons
De Tadzjiekse president Emomali Rachmon.Beeld WikiCommons
Meer over